Iza nas je i 12. Rock Marinfest koji je održan jučer 27. prosinca u vrlo dobro popunjenom prostoru Vanilla Cluba. Kažem vrlo dobro, a ustvari mislim odlično, poglavito s obzirom na to kako su mnogi skeptici tvrdili da je ovaj Marinfest osuđen na propast jer “nema niti jedno veliko ime”. A to “veliko ime”… što to uopće znači? Za sve prave poklonike i poznavatelja rocka, poglavito onog vinkovačkog, može li uopće biti zvučnijih imena od primjerice Zoran Čalić, ili Zvonimir Biljan, ili Septica, ili, u krajnjoj liniji, the Karmbol? Povjerenje organizatora u spomenute domaće snage “pogurano” i nadahnutim nastupom splitskog rapera Kreše Bengalke, pokazao se kao pun pogodak, jer mnogobrojni nazočni su pokazali koliko su uživali u ponuđenom happeningu. A svoje zadovoljstvo nisu skrivali niti izvođači… Pa krenimo redom…
12. Rock Marinfest započeo je već tradicionalnim nastupom našeg indie-akustičara Darka Jakuša Jaleta koji je posve nenametljivo ali s puno srca izveo svoje četiri pjesme kojima je ugrijao atmosferu za one koji su slijedili. S obzirom da je ovogodišnji Marinfest bio zamišljen kao “vinkovačka stvar” plus jedan gost, ne treba spominjati na kakvu su dobru reakciju publike naišle pjesme “Čudne njuške”, “Moji Vinkovci” ili najnovija “Probudi se moj grade”.
Nakon Jaleta u 21:45 h, pred odlično popunjenom dvoranom, izlazi the Karambol koji su nastupili kao sekstet. Vlado Bakarić i Petra Marković zaduženi za vokale, čvrsta ritam sekcija koju čine Slaven Nuhanović i Hrco Tuček, te nabrijani gitaristi Miroslav Fuzy i Krešo Janošić Ramona. Izveli su nam odličan polusatni nastup kojim su dominirale njihove nove pjesme, koje će izaći na njihovom drugom albumu, poglavito brojevi kao što su “Vatra” i njihov zadnji singl “Budi svoj”. the Karambol su danas uvjerljivi nego ikad ranije, a “svježa krv” pjevačice i backing vokala Petre Marković je itekako pozitivno utjecala na cijeli band. Jedini žal ostaje u tome što nismo imali priliku vidjeti i njihovog sedmog člana Maria Dragičevića, čiji bi zvuk klavijatura upotpunio sliku banda na koju smo se već navikli. Osobno sam očekivao da ćemo ih vidjeti i zajedno s Jaletom u izvođenju pjesme “Čudne njuške”, ali svi imamo pravo na neostvarene želje…
Oko 22:30 h na scenu izlazi naš slavni sugrađanin Zoran Čalić koji uz pratnju dvojice novih članova banda, basiste Jerneja Andrejaša i fantastčnog mladog bubnjara Enosa Kuglera, po prvi put u Vinkovcima promovira svoj još uvijek aktualni album “U moru i plamenu” objavljen 2016. godine. Zoran Čalić od samog početka se nameće kao odličan frontmen koji zna animirati publiku, a o umijeću sviranja svoja dva Fendera, Telecastera i Strata, potpuno je bespredmetno polemizirati. On svira nenapadno ali efektno, uz savršenu podršku odlične ritam sekcije čime nas podsjećaju na značenje mitskog “rock tria”. Pamtit ćemo ga i po tome što je u nekoliko navrata naglasio kako voli svoje Vinkovce te je odao sjajan hommoge pokojnom Marinu Pokrovcu, po kojem ovaj festival i nosi naziv, kakav mu je malo tko ranije izrazio. Nastup Zorana Čalića i njegova Banda započeo je pjesmom “Kako ostati čovjek” nakon koje su se redale pjesme s albuma “U moru i plamenu” poput “Iz daljine (Pjesma svjetla)”, “Jedino ljubav”, “Put”… Uslijedile su i dvije pjesme Majki, “Bilo je davno” s ključnog albuma “Razdor” (1993. T.R.I.P./Croatia) te legendarna “Iz sve snage” koju je Zoran proglasio vinkovačkom rock himnom. Točku na “i”, Zoran Čalić Band su zaključili hitovima “U moru i plamenu” i “Ruku mi daj”. Takav uigran nastup može vam pružiti samo zaista motiviran band a Zoran Čalić Band su to sinoć uistinu bili. Nevjerojatno je kako je tih sat vremena protutnjalo…
Dojmovi od prethodnog nastupa se još nisu slegli a na binu su već popela supersonična furija temeljena na bluesu 50-ih i punk rocku 70-ih, nadaleko poznata kao Erotic Biljan & His Heretics. Band je svoju reputaciju odličnog live banda opravdao već s prvim taktovima, a pjevač Jura “The Wildman” je mislim samo tijekom prve pjesme uspio biti tamo gdje pjevači obično budu – na stageu držeći jednu nogu na monitoru. Odmah na početku izvođenja druge pjesme, Jura je završio na zvučnicima a potom je cijeli koncert proveo s publikom, točno onoliko koliko mu je to dozvoljavao kabel na mikrofonu. U određenim trenucima malo smo ga se počeli i plašiti jer se doista nije znalo iz kojeg kutka dvorane bi se mogao pojaviti. Treba li uopće spominjati kako je to afirmativno djelovalo na publiku. Heretici zvuče kao uragan, nepogrešivo, glasno i precizno, fantastično uigran tim koja se temelji na super čvrstoj ritam sekciji koju čine bubnjar Janko i basist Mislav, te gitarist i drugi vokal Žalac i naravno neizostavni gitarist Zvonimir Biljan. Nizali su svoje uspješnice poput “Hey Girl Hey Man”, “Valentine’s Day Massacre”, “Burnside Blues”, “Sugar, Sugar Honey Pot”, “No Ma’Am”, počastili su nas i sjajnom izvedbom rijetko izvođene pjesme “X-Ray Man” a kako se nastup bližio svome kraju nizali su svoje najpoznatije pjesme poput “Supersticky”, “The Devil Store My Records” i “Rock ‘n’ roll Revolution No. 5” u kojima im se u posljednje dvije pridružio na usnoj harmonici i Thee One Man Band – Harp Explosion – Igor Djeke. Jednom riječi – fantastično. Kako smo i očekivali!
Oko 00:30 h na scenu izlazi fantastična Septica “predvođena”, po prvi put, “Stanovitim Ićom”. Iako smo ih gledali tko zna koliko puta do sada, Septica uvijek uspješno skrene pozornost na sebe. Sada nastupaju s matricom, bez bubnjara, kao kvartet sastavljen od slijedećih članova: MC dr. Kuća, MC Eva je Umoran, DJ Saučešće te DJ Finfon Prikoprčitelj (uopće nije jasno što se dogodilo s Govnarom Smrti, Bumušku Kušluom i ostalima). Upotreba matrice se u slučaju Septice, pokazala ne samo kao povratak korijenima, već nešto što im je pomoglo u potpuno artikuliranom izrazu, na veliko zadovoljstvo publike koja im svoje oduševljenje nije krila za vrijeme cijelog nastupa, dok su izvodili “Nećemo promjene”, “Livada”, “Janja”, “Biać”, ili najnovijoj “Sokol”, koja eto nikako da se pojavi u vidu kvalitetnog audio zapisa. Čak toliko, da su ih pozvali i na bis na kojem se Septica oprostila od 12. Rock Marinfesta pjesmom “Govno mrtve babe”. Još jedno izuzetno zvučno-vizualno iskustvo kakvog je samo Septica u stanju uprizoriti.
Septica je svojim zvukom i sklonošću ka repanju nazočne počela uvoditi u samu završnicu festivala koja je bila rezervirana za hip-hop, budući da se na stage popeo naš mladi Vinkovčanin, hip-hoper i reper AnteBiotik kao vrlo dobra priprema velikom finalu. Anti je u nastupu pomogao i Siky pa je AnteBiotikovih nekoliko pjesama zazvučalo doista zanimljivo zbog čega se mlađa populacija posjetitelja odmah zaletjela pred binu, pomažući Anti odagnati “strah od velikog prostora”. Među ostalim Ante je izveo i okosnice svojih sve češćih nastupa – “Kolodvor kvart” i najnoviji “Vinkulja”.
Do kraja Antinog nastupa nazočna publika je proključala jer su svi  očekivali konačni izlazak poznatog Spličanina i ljubitelja tvrdog rapa i hip-hopa Kreše Bengalke. Bez imalo uvjeravanja “kritična masa” ispred bine je proključala. Krešo je nizao svoje uspješnice “Kalahnikov”, “Pobjeda”, “El Comandante”, “Otpor”, “Direktor”, “Crni dani”, “A? “, “Umrit ću mlad”, “Elita” te najnoviji “Nikad više” a nije zaboravio niti na one nastale iz doba grupe Kiša metaka. Bilo je opasno, u skladu s onim što Krešo Bengalka propagira, no odlična publika i iskusan izvođač su usijanje doveli do vrhunca. Na kraju je tu bilo, zajedničkog pjevanja, snimanja selfija, davanja autograma ali i “milenijskih fotografija” koje bi možda jednog dana mogle osvanuti možda u nekom od budućih video uradaka Kreše Bengalke.
Sve u svemu, mislim kako ćemo 12. Rock Marinfest pamtiti kao iznimno dinamično veće na kojim su svi poklonici urbane kulture pronašli nešto za sebe i kako će njihova usmena predaja pomoći da na 13. Rock Marinfest istomišljenici stignu u još većem broju. Svi se tome nadamo i vjerujemo kako će Rock Marinfest iz godine u godinu samo rasti. Zaslužio je to i Marin ali i naši Bubamarci!
Hvala svima koji su pomogli u realizaciji ove večeri za sjećanje…
Kao i svi prethodni festivali tako nam i ovaj 12. dolazi u organizaciji Udruge s invaliditetom Bubmara a glavni medijski pokrovitelji su Vinkovačka televizija, Novosti i Glas Slavonije.
Vidimo se dogodine!
Fotografije: Nikolina Živković