17 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

Završnim satom pokazali što su naučili na trodnevnoj glumačkoj radionici

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

„Umijeće scenske igre” naziv je radionice za djecu i mlade koju je u Gradskom kazalištu „Joza Ivakić” Vinkovci vodila magistrica glume i lutkarstva Katarina Šestić.

U trodnevnoj radionici sudjelovale su dvije grupe djece od prvog do četvrtog razreda i jedna grupa mladih „12+”, ukupno 30 polaznika. Ono što su radili pokazali su večeras na javnoj prezentaciji.

„Meni je glavni cilj da se djeca igraju, a zapravo da uče. Dakle, da im se sve čini kao igra, a da zapravo stječu jako korisne informacije koje će im trebati cijeli život. Zato kažem da je ova radionica baš jedan trening za život, svakodnevnicu, ono što je potrebno u bilo kojem poslu. Dakle, nije ovo radionica samo za djecu koja žele biti glumci nego je radionica za sve kako bi vježbali scenski nastup i vježbali kako se riješiti treme u svakom području života”, istaknula je Katarina Šestić.

Tako je primarni cilj radionice razviti socijalnu i praktičnu inteligenciju, kroz razne glumačke i lutkarske vježbe pripremiti djecu za izvanredne situacije i okolnosti kako bi naučili što brže i bolje reagirati. Uz razvijanje više vrsta inteligencija potrebno je pokrenuti maštu i originalnost vlastite kreacije i kroz igru učiti i razvijati sposobnosti koje će im biti potrebne cijeli život.

Inače, prvi dan radionice je dan upoznavanja i stvaranja atmosfere grupe, a uz nekoliko vježbi osviješčuju se dva glavna glumačka instrumenta: tijelo i glas, čijim se zagrijavanjem polaznici opuštaju i tako potiču svoju kreativnost i maštu koje su potrebne u narednim vježbama. Drugi dan radi se na buđenju i osvješćivanju socijalne i emocionalne inteligencije, mašte, kreativnosti, motorike i koncentracije kako bi javni scenski nastup bio što uspješniji odnosno kako bi polaznici osvijestili, a zatim i kontrolirali svoju tremu. Nakon toga, kreće s u ozbiljniji glumački pristup tekstu. Treći dan polaznici ponovno prolaze one vježbe koje će prikazati na javnoj prezentaciji kako bi utvrdili svoje znanje.

Radionica je za polaznike bila besplatna, a održana je uz potporu Grada Vinkovaca.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno