4 C
Vinkovci
Četvrtak, 8. prosinca 2022.

Zlatko Virc predstavio knjigu “Ivan M(ato) Čuljat – U Vinkovcima između dvaju ratova”

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U dvorani Barun Trenk u Vinkovcima večeras je javnosti predstavljena Ivan M. Čuljat – U Vinkovcima između dvaju ratova” autora Zlatka Virca, istaknutog člana Povijesnog i športskog društva Hrvatski sokol Vinkovci.

Ivan Mato Čuljat bio je, kako priča Virc, domoljub, lokalpatriot i filantrop, koji je među Vinkovčanima slovio kao oličenje poštenja. Posebno je bio fokusiran na školovanje i zapošljavanje siromašne djece osnivajući Hrvatskog Radišu sa središtem u Zagrebu, a zaslužan je za otvaranje učeničkih domova, školovanje i pomoć pri zapošljavanju u obrtništvu i trgovini čak 300 mladih s ovog prostora. Nagrađen je zlatnim grbom i jedinstvenim priznanjem Središnjice.

Čovjek sa šegrtskom izobrazbom, četiri razreda osnovne i tri šegrtske škole, no djelovanjem pravi vizionar i intelektualac, svojim je radom za ondašnju zajednicu zadužio povijest Vinkovaca za sva vremena. Čuljatova ostavština sinonim je za živu trgovačko-obrtničku klimu grada u međuratnom razdoblju u kojem su Vinkovci civilizacijski u ovom dijelu Slavonije bili daleko urbanija sredina od većih gradova u okruženju”, priča profesor Zlatko Virc.

I to je samo mali dio večeras predstavljene knjige, izvučene iz bogate prošlosti našega grada, a važne i za sve buduće generacije. Njezinom je promocijom ujedno obilježeno i 30 godina obnove rada Hrvatskog sokola.

O svojemu pretku večeras su slušale i njegova unuka Josipa i praunuka Petra.

Hvala svima što su došli na ovu svečanost, za mene izuzetnu. Predivan je ovo trenutak pa imam veliku tremu, no svima želim ugodnu večer, da naučite nešto o životu moga djeda i uvjerite se kako se radi o jednom dobrom čovjeku. Bio je samo trgovac i nije imao ni visoku ni stručnu spremu, ali je imao dobru hrvatsku dušu”, rekla je Čuljatova unuka Josipa.

Ostavio je važan i neizbrisiv trag u povijesti Vinkovaca, slaže se i gradonačelnik Ivan Bosančić.

Pozdravljam sve koji su večeras došli čuti priču o velikom čovjeku koji je, kako su ranije rekli, imao veliku hrvatsku dušu. Drago mi je što ga Vinkovčani nisu zaboravili, što njegova djela ostaju upamćena. Već je velika stvar što se bavio obrtništvom, a uz to dati sebe, svoje vrijeme za dobrobit drugih, posebno djece, je nešto što se uistinu rijetko nalazi. Zato hvala Zlatku Vircu od kojega ponovno možemo puno naučiti, ali i svima koji su nam omogućili da budemo danas ovdje”, poručio je gradonačelnik.

O knjizi su pričali Zlatko Virc, Zvonko Petričević i Tihomir Marojević.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno