-2 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. prosinca 2023.

ZORAN HAVRILUK: SETCOR OTVARA CENTRE IZVRSNOSTI DILJEM HRVATSKE

Više od autora

- vl promo-

O novim tehnologijama i trenutačnoj situaciji u primjeni ICT rješenja u Hrvatskoj te obrazovanju za poslove budućnosti razgovarali smo sa Zoranom Havrilukom, osnivačem Hema Solutionsa i novim članom uprave ECS-a, koji djeluje pod okriljem brenda Setcor, a koji je prvi u svijetu ponudio jedinstvene solucije za poslovanje, smanjivanje troškova i uštedu vremena u tvrtkama. Zanimalo nas je kakvi su planovi na domaćoj IT sceni i što donose sve veće promjene u svijetu biznisa i inovacija.

  1. Vaša tvrtka djeluje u okviru inovativnog brenda Setcor. Što Setcor pruža svojim klijentima i kako utječe na njihovo poslovanje?

Setcor je u potpunosti domaći brend i proizvod ambicioznih hrvatskih stručnjaka koji je tržištu ponudio sasvim nove načine poslovanja u pogledu ICT usluga i infrastrukture. U Setcoru su od početka djelovale tvrtke Hema, ItSoft i Aduro Ideja, a odnedavno nam se pridružio i Eurocomputer Systems (ECS), jedan je od vodećih sistemskih integratora u Hrvatskoj. Klijentima pružamo podršku u kompletnoj infrastrukturi, uključujući upravljanje i održavanje ICT kapacitetima. Integrirani procesi i usluge zasigurno su preduvjet efikasne primjene tehnologija budućnosti, a oni koji na vrijeme ne počnu s prilagodbom poslovanja novim uvjetima teško će se snaći u sve bržim promjenama i tako ugroziti održavanje konkurentne pozicije. Naši klijenti prepoznali su trend sve veće informatizacije, ali i sve prednosti koje ona donosi: uštedu vremena i novca, veća sigurnost važnih podataka, bolja interna komunikacija i komunikacija s korisnicima… Manja tržišta poput hrvatskog posebno mogu profitirati od ulaganja u ICT rješenja, jer njima tvrtke svoje usluge mogu pouzdano ponuditi online, a dodatna prednost je što uz Setcor ne moraju investirati u vlastitu opremu i uređaje.

  1. Kako se proširila lepeza Setcor usluga ulaskom ECS-a?

ECS pruža usluge projektiranja, inženjeringa, konzaltinga, školovanja i izgradnje informacijskih sustava, a pridruženje brandu Setcor za sve uključene tvrtke otvara nove mogućnosti. Zajednički ćemo našim sadašnjim i budućim klijentima osiguravati vrhunsku uslugu i time pomoći mnogim tvrtkama da se priključe modernom poslovanju. Stručnjaci u IT sektoru sve su traženiji, a mi možemo ponuditi kvalitetna rješenja za izazove ubrzanog razvoja. Do sada je Hema imala urede u Zagrebu i Kutini, a pod okriljem ECS-a proširili smo se i u Rijeku, Split i Osijek, što nam definitivno otvara nove mogućnosti i približava nas potencijalnim klijentima širom zemlje. Microsoft i cloud tehnologija uz HP rješenja pokazali su se kao dobitna kombinacija za velik broj tvrtki, što nas potiče da stremimo ka još većem opsegu usluga te konstantnom usavršavanju postojećih. Naravno, to za Hrvatsku znači i više novih radnih mjesta, ali i stvaranje centara izvrsnosti na koje smo posebno usmjereni, budući da želimo mladim profesionalcima omogućiti da u svojim mjestima dobiju priliku razvijati se i napredovati u željenom pravcu.

  1. Tko su uopće korisnici vaših usluga i zbog čega vam se najčešće obraćaju?Primarna ciljna grupa su poslovni korisnici kojima pružamo doista široku lepezu usluga, budući da pod Setcorom sudjeluju brojni specijalizirani stručnjaci tri tvrtke: itSoft pruža telekomunikacijske i cloud usluge, te složena mrežna i sigurnosna rješenja, ECS pruža usluge sistemske integracije i desktop platforme, najviše usmjerene prema HP, IBM i Microsoft korisnicima, te konzultantske usluge u području sigurnosti i PCI-DSS-a, Aduro Ideja osigurava kompletnu uslugu razvoja programskih rješenja, a klijenti u datacentru zakupljuju IT prostor ili serverske ormare, telekomunikacijsku infrastrukturu i slično, a mi im jamčimo sigurnost podataka i neometano korištenje sustava besprekidnim napajanjem i redundantnim rashladnim sustavom, čak i u slučaju prirodnih katastrofa, poplava, potresa i požara. Primjerice, pri prekidu u naponskoj mreži, naš sustav i dalje samostalno opskrbljavamo električnom energijom, a klijenti mogu nesmetano raspolagati podacima.

  1. Surađujte li i s nekim gradovima, budući da je u cijelom svijetu prisutan smart city trend?

Pomoću cloud tehnologije svaki grad može napredovati i ujedno štedjeti sredstva. U Rijeci smo dizajnirali i implementirali centralnu informacijsku infrastrukturu i sustav za sve gradske servise – sve ustanove koriste te optimizirane resurse. Novska je grad u kojem smo omogućili da gradski vijećnici upotrebom tableta ostvaruju znatne financijske i ekološke uštede. Pristup podacima u bilo kojem trenutku i s bilo kojeg mjesta, u samom je početku umanjio troškove za 10 000 kuna, a radi se na uvođenju i drugih korisnih opcija. Primjerice, upotrebom DMS sustava se može digitalizirati i pohraniti kompletna dokumentacija, te se prethodno kategorizirati. Nakon završetka tehničkih radova odrađena je i edukacija zaposlenika kako bi imali kompetencije učinkovitog korištenja implementiranih tehnologija i definiranih procesa. U Kutini smo povezali Gradsku upravu i građane aplikacijom koja je napravljena na način da je iskorištena cijela postojeća kutinska infrastruktura, tako da je cijela integracija odrađena sa postojećim sustavima. Uveden je novi način komunikacije s građanima koji uključuje vijesti, najave događanja, odluke i mogućnosti Gradske uprave, planove za budućnost grada te prijave komunalnih problema i pregled njihovog rezultata, odnosno rješenja. Projekt je izveden relativno brzo, u dva mjeseca, a njegova je cijena bila 20.000 kuna, što ide u prilog tvrdnji kako ICT rješenja štede i vrijeme i novac. Željeli bismo da što više gradova slijedi njihov primjer, kako bi sebi olakšali upravljanje, a građanima rješavanje obaveza i eventualnih problema.

  1. Pitanje reforme obrazovanja u posljednje je vrijeme vruća tema u javnosti. Prilagođavaju li se obrazovne ustanove razvoju tehnologije?

Pokušavamo biti pokretač pozitivnih promjena i u tom segmentu. Želimo da Hrvatska iskoristi sve svoje potencijale i pruži priliku talentiranoj djeci i mladima, kako ne bi morali tražiti istu u inozemstvu. Recimo, kroz Mydataknox projekt osnovnoškolcima u Križu je pružena mogućnost da koristeći informacije na dobivenim memorijskim uređajima pristupaju web portalu koji leži na Mydataknox infrastrukturi te preko njega kreiraju vlastite stranice, web portale, wordpress aplikacije, ali i općenito ostale web aplikacije i sadržaje. Isto tako, surađivali smo s Filozofskim fakultetom u Zagrebu u modernizaciji arhiva, kako bi se jamčila nepromjenjivost zapisa te osigurala njihova vjerodostojnost, što znači da zapisi ostaju autentični, pouzdani, točni i upotrebljivi. Izrazito je bitno stalno učiti i usavršavati se, jer jedino tako možemo pratiti svjetske dosege tehnologije, ali i sami doprinijeti razvoju kroz stvaranje originalnih ideja i novih projekata.

  1. Što vi smatrate najbitnijim pri zapošljavanju u ICT industriji?

Osim formalnog obrazovanja, stručnosti i organiziranosti, jako cijenimo osobe koje su znatiželjne, aktivne, žele naći nove načine da klijentu uštede još više novca i vremena, da stvaraju nove vrijednosti. U ovako ubrzanom svijetu apsolutni je imperativ razmišljanje na drugačiji način, a ne samo slijeđenje trendova, ako želimo biti najbolji.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno