Kontaktirajte nas

Vijesti

ZORAN HAVRILUK: SETCOR OTVARA CENTRE IZVRSNOSTI DILJEM HRVATSKE

Objavljeno

-

O novim tehnologijama i trenutačnoj situaciji u primjeni ICT rješenja u Hrvatskoj te obrazovanju za poslove budućnosti razgovarali smo sa Zoranom Havrilukom, osnivačem Hema Solutionsa i novim članom uprave ECS-a, koji djeluje pod okriljem brenda Setcor, a koji je prvi u svijetu ponudio jedinstvene solucije za poslovanje, smanjivanje troškova i uštedu vremena u tvrtkama. Zanimalo nas je kakvi su planovi na domaćoj IT sceni i što donose sve veće promjene u svijetu biznisa i inovacija.

  1. Vaša tvrtka djeluje u okviru inovativnog brenda Setcor. Što Setcor pruža svojim klijentima i kako utječe na njihovo poslovanje?

Setcor je u potpunosti domaći brend i proizvod ambicioznih hrvatskih stručnjaka koji je tržištu ponudio sasvim nove načine poslovanja u pogledu ICT usluga i infrastrukture. U Setcoru su od početka djelovale tvrtke Hema, ItSoft i Aduro Ideja, a odnedavno nam se pridružio i Eurocomputer Systems (ECS), jedan je od vodećih sistemskih integratora u Hrvatskoj. Klijentima pružamo podršku u kompletnoj infrastrukturi, uključujući upravljanje i održavanje ICT kapacitetima. Integrirani procesi i usluge zasigurno su preduvjet efikasne primjene tehnologija budućnosti, a oni koji na vrijeme ne počnu s prilagodbom poslovanja novim uvjetima teško će se snaći u sve bržim promjenama i tako ugroziti održavanje konkurentne pozicije. Naši klijenti prepoznali su trend sve veće informatizacije, ali i sve prednosti koje ona donosi: uštedu vremena i novca, veća sigurnost važnih podataka, bolja interna komunikacija i komunikacija s korisnicima… Manja tržišta poput hrvatskog posebno mogu profitirati od ulaganja u ICT rješenja, jer njima tvrtke svoje usluge mogu pouzdano ponuditi online, a dodatna prednost je što uz Setcor ne moraju investirati u vlastitu opremu i uređaje.

  1. Kako se proširila lepeza Setcor usluga ulaskom ECS-a?

ECS pruža usluge projektiranja, inženjeringa, konzaltinga, školovanja i izgradnje informacijskih sustava, a pridruženje brandu Setcor za sve uključene tvrtke otvara nove mogućnosti. Zajednički ćemo našim sadašnjim i budućim klijentima osiguravati vrhunsku uslugu i time pomoći mnogim tvrtkama da se priključe modernom poslovanju. Stručnjaci u IT sektoru sve su traženiji, a mi možemo ponuditi kvalitetna rješenja za izazove ubrzanog razvoja. Do sada je Hema imala urede u Zagrebu i Kutini, a pod okriljem ECS-a proširili smo se i u Rijeku, Split i Osijek, što nam definitivno otvara nove mogućnosti i približava nas potencijalnim klijentima širom zemlje. Microsoft i cloud tehnologija uz HP rješenja pokazali su se kao dobitna kombinacija za velik broj tvrtki, što nas potiče da stremimo ka još većem opsegu usluga te konstantnom usavršavanju postojećih. Naravno, to za Hrvatsku znači i više novih radnih mjesta, ali i stvaranje centara izvrsnosti na koje smo posebno usmjereni, budući da želimo mladim profesionalcima omogućiti da u svojim mjestima dobiju priliku razvijati se i napredovati u željenom pravcu.

  1. Tko su uopće korisnici vaših usluga i zbog čega vam se najčešće obraćaju?

Primarna ciljna grupa su poslovni korisnici kojima pružamo doista široku lepezu usluga, budući da pod Setcorom sudjeluju brojni specijalizirani stručnjaci tri tvrtke: itSoft pruža telekomunikacijske i cloud usluge, te složena mrežna i sigurnosna rješenja, ECS pruža usluge sistemske integracije i desktop platforme, najviše usmjerene prema HP, IBM i Microsoft korisnicima, te konzultantske usluge u području sigurnosti i PCI-DSS-a, Aduro Ideja osigurava kompletnu uslugu razvoja programskih rješenja, a klijenti u datacentru zakupljuju IT prostor ili serverske ormare, telekomunikacijsku infrastrukturu i slično, a mi im jamčimo sigurnost podataka i neometano korištenje sustava besprekidnim napajanjem i redundantnim rashladnim sustavom, čak i u slučaju prirodnih katastrofa, poplava, potresa i požara. Primjerice, pri prekidu u naponskoj mreži, naš sustav i dalje samostalno opskrbljavamo električnom energijom, a klijenti mogu nesmetano raspolagati podacima.

  1. Surađujte li i s nekim gradovima, budući da je u cijelom svijetu prisutan smart city trend?

Pomoću cloud tehnologije svaki grad može napredovati i ujedno štedjeti sredstva. U Rijeci smo dizajnirali i implementirali centralnu informacijsku infrastrukturu i sustav za sve gradske servise – sve ustanove koriste te optimizirane resurse. Novska je grad u kojem smo omogućili da gradski vijećnici upotrebom tableta ostvaruju znatne financijske i ekološke uštede. Pristup podacima u bilo kojem trenutku i s bilo kojeg mjesta, u samom je početku umanjio troškove za 10 000 kuna, a radi se na uvođenju i drugih korisnih opcija. Primjerice, upotrebom DMS sustava se može digitalizirati i pohraniti kompletna dokumentacija, te se prethodno kategorizirati. Nakon završetka tehničkih radova odrađena je i edukacija zaposlenika kako bi imali kompetencije učinkovitog korištenja implementiranih tehnologija i definiranih procesa. U Kutini smo povezali Gradsku upravu i građane aplikacijom koja je napravljena na način da je iskorištena cijela postojeća kutinska infrastruktura, tako da je cijela integracija odrađena sa postojećim sustavima. Uveden je novi način komunikacije s građanima koji uključuje vijesti, najave događanja, odluke i mogućnosti Gradske uprave, planove za budućnost grada te prijave komunalnih problema i pregled njihovog rezultata, odnosno rješenja. Projekt je izveden relativno brzo, u dva mjeseca, a njegova je cijena bila 20.000 kuna, što ide u prilog tvrdnji kako ICT rješenja štede i vrijeme i novac. Željeli bismo da što više gradova slijedi njihov primjer, kako bi sebi olakšali upravljanje, a građanima rješavanje obaveza i eventualnih problema.

  1. Pitanje reforme obrazovanja u posljednje je vrijeme vruća tema u javnosti. Prilagođavaju li se obrazovne ustanove razvoju tehnologije?

Pokušavamo biti pokretač pozitivnih promjena i u tom segmentu. Želimo da Hrvatska iskoristi sve svoje potencijale i pruži priliku talentiranoj djeci i mladima, kako ne bi morali tražiti istu u inozemstvu. Recimo, kroz Mydataknox projekt osnovnoškolcima u Križu je pružena mogućnost da koristeći informacije na dobivenim memorijskim uređajima pristupaju web portalu koji leži na Mydataknox infrastrukturi te preko njega kreiraju vlastite stranice, web portale, wordpress aplikacije, ali i općenito ostale web aplikacije i sadržaje. Isto tako, surađivali smo s Filozofskim fakultetom u Zagrebu u modernizaciji arhiva, kako bi se jamčila nepromjenjivost zapisa te osigurala njihova vjerodostojnost, što znači da zapisi ostaju autentični, pouzdani, točni i upotrebljivi. Izrazito je bitno stalno učiti i usavršavati se, jer jedino tako možemo pratiti svjetske dosege tehnologije, ali i sami doprinijeti razvoju kroz stvaranje originalnih ideja i novih projekata.

  1. Što vi smatrate najbitnijim pri zapošljavanju u ICT industriji?

Osim formalnog obrazovanja, stručnosti i organiziranosti, jako cijenimo osobe koje su znatiželjne, aktivne, žele naći nove načine da klijentu uštede još više novca i vremena, da stvaraju nove vrijednosti. U ovako ubrzanom svijetu apsolutni je imperativ razmišljanje na drugačiji način, a ne samo slijeđenje trendova, ako želimo biti najbolji.

Vijesti

Na području Vukovarsko-srijemske 105 novooboljelih, preminulo 5 osoba

Objavljeno

-

Napisao/la

    8 pregleda
U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8,00 sati, u posljednja 24 sata je 105 novih  pozitivnih osoba  na COVID-19, potvrđenih PCR testiranjem (25 osoba iz Vukovara, 11 osoba iz Županje, 10 osoba iz Vinkovaca, 6 osoba iz Trpinje, 5 osoba iz Borova, po 4 osobe iz Bošnjaka, Sotina i Tovarnika, po 3 osobe iz Privlake, Pačetina i Bršadina, po 2 osobe iz Iloka, Bobote, Cerne, Gaboša, Gradišta, Ilače, Marinaca i Račinovaca te po 1 osoba iz Babine Grede, Berka, Bogdanovaca, Ivankova, Komletinaca, Mirkovaca, Nuštra, Rokovaca, Starih Mikanovaca, Vođinaca i Vrbanje).  Preminulo je pet osoba.
Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 19124, od kojih je 18153 izliječeno, a ukupno je preminulo 349 osoba.
Trenutno je u županiji 59 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.
U protekla 24 sata testirano je 310 osoba, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 112916.
U samoizolaciji se na području županije nalazi 681 osoba.
Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 10 je pozitivnih osoba iz sustava zdravstva ( 0 liječnika, 4 med. sestara / tehničara, 3 drug zdravstven radnika i 3 nezdravstvena radnika).
U samoizolaciji iz sustava zdravstva nema zdravstvenih i nezdravstvenih radnika.
Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 20 nastavnika i 93 učenika.
U samoizolaciji se nalazi 6 nastavnika i 524 učenika.

Nastavi čitati

Vijesti

HZZO će test na koronu ubuduće plaćati 62 kune

Objavljeno

-

Napisao/la

    66 pregleda

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ubuduće će brzi antigenski test na covid-19 na uputnicu plaćati 62 kune, izvijestili su iz HZZO-a nakon sjednice Upravnog vijeća na kojoj su usklađivane cijene lijekova koji se propisuju na recept.

HZZO je dosad brzi antigenski test na uputnicu plaćao oko 108 kuna. “Nakon provedene analize nabavne cijene potrošnih materijala (testova), izmijenjen je koeficijent brzog antigenskog testiranja (što uključuje uzimanje uzorka). Cijena brzog antigenskog testa kojeg će ubuduće plaćati HZZO iznosi 61.82 kunu”, priopćeno je iz Zavoda.

“U specijalističko-konzilijarnoj zaštiti uvršten je 21 novi dijagnostičko-terapijski postupak (DTP), 43 postojeća postupka su izmijenjena i jasnije uređena, dok je jedan postupak izbrisan”, poručili su.

HZZO je uskladio cijene lijekova koji se propisuju na recept HZZO-a u skladu s Pravilnikom o mjerilima za stavljanje lijekova na listu lijekova HZZO-a i utvrđivanja cijena lijekova se tijekom tog postupka usklađivalo se 920 pakiranja među kojima je za 277 pakiranja snižena cijena lijeka.

Na listu su stavljene i proširene indikacije postojećih lijekova. U redovnoj proceduri na listu lijekova stavljen je lijek esketamin za liječenje teške depresije te lijekovi risdiplam i dupilimumab, koji su kliničke paralele, odnosno primjenjuju se u indikacijama koje se već nalaze na listi lijekova.

S obzirom na stupanje na snagu izmjena Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, donesena je Odluka o usklađivanju prihodovnog cenzusa za ostvarivanje prava na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna u 2022. te on od 1. siječnja 2022. iznosi 2.065,60 kuna po članu kućanstva, a za samce 2582 kune.

Nastavi čitati

Vijesti

Dajana Barišić i Lena Dretvić uspješne na International Millennial Competition u Osijeku

Objavljeno

-

Napisao/la

    77 pregleda

Tim “Mlade modne dizajnerice” osvojio je 3. mjesto na International Millennial Competition-u iz kreativne industrije u Osijeku. 

Modne tehničarke 3.b razreda Srednje strukovne škole Vinkovci, Dajana Barišić i Lena Dretvić, uz mentoricu Ljubicu Kolarević izložile su ideju Rustikalna haljinica i polučile izvrstan uspjeh između 71 natjecateljskog tima.

Millennial Competition in Creative Industries međunarodno je natjecanje koje se organizira za učenike osnovnih i srednjih škola te studente iz Republike Hrvatske i inozemstva. Natjecanje je osmišljeno prema pedagoškim i metodičkim standardima, a održava se u prosincu, na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Foto: Glas Slavonije

Glagoljica, mitologija i Put svile teme su Milenijskoga natjecanja i timovi ih biraju proizvoljno, a rješenja koja moraju ponuditi, odgovaraju na pitanje povezano s izabranom temom.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 6 minuta

Na području Vukovarsko-srijemske 105 novooboljelih, preminulo 5 osoba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8,00 sati, u posljednja 24 sata je 105 novih  pozitivnih osoba  na COVID-19,...

Vijestiprije 2 sata

HZZO će test na koronu ubuduće plaćati 62 kune

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ubuduće će brzi antigenski test na covid-19 na uputnicu plaćati 62 kune, izvijestili su iz...

Vijestiprije 3 sata

Dajana Barišić i Lena Dretvić uspješne na International Millennial Competition u Osijeku

Tim “Mlade modne dizajnerice” osvojio je 3. mjesto na International Millennial Competition-u iz kreativne industrije u Osijeku.  Modne tehničarke 3.b...

Događanjaprije 4 sata

Drugi adventski vikend uz svijeću mira i koncert grupe Emanuel

Iako je Advent u Vinkovcima 2020. bio sveden na okićeni grad i dugačke redove ispred pojedinih restorana, ovogodišnja manifestacija daje...

Aktualnoprije 17 sati

Oprosti za Božić, dječja predstava koja otkriva veliku tajnu Sjevernog pola

Nakon Večeri bosanskog smjehotresa, Gradsko kazalište Joze Ivakića sutra će ugostiti dječju predstavu „Oprosti za Božić”, autorski projekt Katarine Šestić...

Aktualnoprije 18 sati

Radionicama do osjećaja vrijednosti i pripadnosti

U Vinkovcima je već naveliko zavladao božićni ugođaj, adventski vijenac u središnjem gradskom parku sutra će još jednom zasjati, a...

Aktualnoprije 19 sati

Potpisan ugovor za izgradnju spomen-obilježja “Minsko polje” u Lovasu

Ministarstvo hrvatskih branitelja i Općina Lovas potpisali su ugovor o sufinanciranju izgradnje, postavljanja ili uređenja spomen – obilježja stradalim u...

Aktualnoprije 21 sat

Održana konferencija Pametna sela europski koncept razvitka ruralnih područja

U Vukovaru su danas na konferenciji “Pametna sela europski koncept razvitka ruralnih područja” predstavljene mogućnosti koje pruža koncept Pametna sela...

Najčitanije