Page 10 - Vinkovački list - 1.6.2018.
P. 10
PETAK, 1.6.2018.

Osnovan Klaster proizvođača jaja Vukovarsko-srijemske županije

Krajnji cilj je stvaranje “košarice proizvoda”

U maloj županijskoj vijećnici županije, u bolnicama, školama, biti puno veća. Posebna prilika tehnologija koje će im omogućiti farma s opcijom širenja, a naša
u Vinkovcima ovoga tjedna, vrtićima..., a, ako se uspije podići svakako je i u tome što se mije- kvalitetan iskorak na tržište”, je proizvodnja sada nekih 2700
osnovan je Klaster proizvođa- intenzitet proizvodnje i na širem njanju trendovi u proizvodnji jaja istaknuo je Podolar. Trenutač- jaja dnevno. Kroz klaster poku-
ča jaja Vukovarsko-srijemske tržištu. “Cilj nam je prvo povezati i teži se smanjivanju trenutačne no, pet proizvođača jaja proizvodi šavamo organizirati proizvođa-
županije, kao prvi specijalizi- proizvođače po vertikalnoj liniji, proizvodnje u kavezima, a prelasku između 20 i 30 tisuća komada če kako bi se pojavili na tržištu s
rani klaster pri Agro-klasteru, po vrsti proizvodnje, a potom na slobodni uzgoj i ekološku pro- jaja dnevno. Manji proizvođači većom količinom koja je preduvjet
tvrtki u vlasništvu Vukovar- klastere povezati po horizonta- izvodnju. “Tu se otvara veliki spremni su povećati proizvodnju za ozbiljan plasman, a vjerojatno
sko-srijemske županije. li kako bi dobili jednu “košaricu prostor i mi tu vidimo priliku za uz jamstvo plasmana. Među njima i boljom cijenom. Jednom riječju
proizvoda” i kako bi umreženi, s naše proizvođače, a kako bi ju isko- je i Mile Jurić iz Starih Mikano- pokušavamo napraviti nešto kako
Aneta Pšihistal kvalitetnom robom i dovoljnim ristili moraju se prvo uvezati te vaca, vlasnik tvrtke Delminium. bi nam svima bilo bolje”, istaknuo
aneta.psihistal@novosti.hr količinama, mogli izaći i na puno doći do potrebnih znanja i novih “Mi smo u ovom trenutku mala je Jurić, koji je izabran za predsjed-
ozbiljnija tržišta”, istaknuo je nika Klastera.
Agro-klaster, istaknuo je Podolar.
direktor Zdenko Podolar, osnovan U planiranom vertikalnom
je s ciljem uvezivanja obitelj- Novi trendovi u proizvodnji jaja povezivanju proizvođača na
skih poljoprivrednih gospodar- Kada je o proizvođačima jaja kojemu radi Agro-klaster, prvi
stva, osposobljavanja za korište- je osnovan Klaster proizvođa-
nje sredstava iz fondova Europske riječ, njih je u ovom trenutku ča jaja, a predviđeno je osnivanje
unije, te zajedničkog nastupa doista malo u Vukovarsko-sri- desetak specijaliziranih klastera.
na tržištu, osobito pokrivanja jemskoj županiji, tek pet ozbiljnih, Već idućeg tjedan udružit će se
lokalnih lanaca distribucije kako među kojima jedan veći. Osnovni proizvođači orašastih plodova, a
bi ono što je proizvedeno na vuko- je cilj povećati proizvodnju posto- odmah za njima i proizvođači voća
varsko-srijemskim OPG-ovima jećih te dobiti nove proizvođače jer i voćnih prerađevina, kao i proi-
završilo prvo na stolovima žitelja postoji veliki potencijal za razvoj zvođači sira, a potom i suhome-
ove djelatnosti i proizvodnja može snatih proizvoda, šparoga i ostali.

Udomi me!

Recept: Kisele šparoge

Mješanac, muški, 1 godina Sezona je šparoga, sezonsko povrće koje se sve češće nalazni na našim stolovima, a postoji mnogo načina
Hrv. ovčar, muški, 5 godina pripreme. Kako je sve veća ponuda ove ukusne i zdrave namirnice, ali vrlo kratak period kada se može svježa
šparoga pripremati donosimo vam recept za kisele šparoge.

Sastojci

700 ml vode
500 gr šparoga
300 ml alkoholnog octa
2 žlice šećera
1 žličica soli
1 žličice papra u zrnu
2 češnja češnjaka
1 žlica sjeckanog kopra

Način pripreme

1.Šparoge operite i osušite pa odlomite donji dio stabljike.

2.Poredajte u staklenke sa vrhovima okrenutim prema

gore.

3.Dodajte par zrna papra, sjeckani češnjak i kopar.

4.Vodu prokuhajte sa šećerom soli i octom pa prelijte

šparoge.

5.Zatvorite staklenke pa ih posložite u pećnicu zagrijanu

na 90 stupnjeva 45 minuta.

6.Isključite rernu i ostavite da se ohlade.

Ovako pripremljene šparoge možete koristiti tijekom cijele godine, a izvrsno idu uz svaki obrok.

Mješanac, ženka, 10 mjeseci

www.tip-top.hr
+385 32 306 901
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15