Page 10 - Vinkovački list 31. kolovoza 2018.
P. 10
PETAK, 31.8.2018.

U organizaciji vinkovačkog poduzeća “Boso” održani 4. Dani salaša “Tena” s Pekmezijadom na kojoj je ove godine sudjelovalo 27 dobro raspoloženih ekipa

Najbolji je bio pekmez “Vezilja” iz Cerića
U vinkovačkom naselju “Svrha je ove manifestacije pre- Mecanović i Jasna Jakopiček. Pri-
Slavija, u gradu, a opet u prirodi, zentacija slavonskih običaja što premile smo pekmez na svoj način,
u lijepom ambijentu salaša je prepoznato od posjetitelja jer a evo pokazalo se kako je to i dobar
“Tena” vinkovačkog poduzeća ih je svake godine sve više, kao i način”, istaknula je Jasna Jakopiček
“Boso” u nedjelju, 26. kolovoza, ekipa na našoj Pekmezijadi. Ove u ime “Vezillja”.
održani su 4. Dani salaša “Tena”, nas je godine malo omela kiša,
kojima ovo poduzeće promovira no bez obzira na sve atmosfera je Sve ekipe prigodno su i uredile
tradiciju, autohtone prehrambe- bila odlična”, istaknuo je Bosiljko svoj prostor, a posebno zapažene
ne i druge proizvode te bavljenje Stanić, direktor poduzeća ‘’Boso’’. bile su: Matica umirovljenika VSŽ,
sportom. ‘’Control’’ i ‘’Babogredske frajle’’.
Pekmezijada je okupila čak 27 Na Dječjem turniru u nogometu
Aneta Pšihistal ekipa. U žestokoj konkurenciji Pro- 2010. i mlađi, najbolja je bila ekipa
aneta.psihistal@novosti.hr sudbeni sud najboljim je proglasio HNK Vinkovci.
pekmez ‘’Vezilja” iz Cerića, druga
Dani salaša “Tena” sad su već je bila Općinska udruga umirov- Odigrane su i dvije predstave:
prepoznatljiva manifestacija koja ljenika Ivankovo, a treća Općinska “Blatne duše” Kazališta ‘’Mika
na Pekmezijadi okuplja vrsne udruga umirovljenika Nuštar. Živković’’ iz Retkovaca te
majstore u spravljanju pekmeza od ‘’Dimnjačar’’ u izvedbi Ljubomira
plavih šljiva, na Sajmu autohtonih “Konkurencija je bila iznimno Kerekeša.
proizvoda proizvođače ukrasnih i velika jer je bilo ekipa koje poznamo
uporabnih predmeta te prehram- s ostalih natjecanja. Sretne smo Tradicionalno održan je i
benih proizvoda, a na Dječjem što smo osvojile prvo mjesto, a Sajam autohtonih proizvoda, a
turniru u nogometu mlade zalju- u našoj veseloj ekipi bile smo: uz odličnu i raznovrsnu gastro-
bljenike u najpopularniji sport na Marija Mecanović, Janja Matan- nomsku ponudu poduzeća “Boso”
svijetu. čević, Mara Krajnović, Mara Bla- te lepinjice “Štitarskih snaša” za
žeković, Ivanka Novosel, Jadranka dobro raspoloženje brinuo se TS
‘’Šil Dil Daj’’.

Udomi me! Recept:

Pekmez od plavih šljiva

Pekmez od plavih šljiva ako je dobro spravljen “ajnc a” je delicija koja se koristi za različite kolače, ponajprije salenjake i krofne, za knedle, za
palačinke ili jednostavno namazan na kruh. Upravo takav savršeno ukusni pekmez od plavih šljiva na ovogodišnjoj Pekmezijadi na Danima
salaša “Tena” spravile su “Vezilje” iz Cerića i odnijele pobjedu u nemaloj konkurenciji od 27 ekipa. Donosimo njihov recept.

Mješanac ženka, 6 mjeseci Sastojci::

40 kg šljiva
5 kg šećera ili po želji
5 vrećica vanilin šećera
2 dcl ruma
1 vrećica konzervansa

Očišćene šljive samljeti i kuhati 2 sata bez dodataka na jačoj
vatri. Nakon 2 sata dodati šećer i kuhati na laganoj vatri uz
stalno miješanje još oko 2 sata. Potom dodati vanilin šećer,
rum i konzervans i kuhati i dalje na laganoj vatri još najviše
20 minuta, kako ne bi isparila aroma vanilin šećera i ruma.
Pekmez skinuti s vatre i odmah sipati u staklenke. Tijekom
sipanja stalno miješati. Napunjene staklenke odmah zatvoriti,
okrenuti naopako na poklopac i ostaviti tako dok se ne ohlade.

Mješanac, mužjak, 3 godine

Mješanac, mužjak, 4 mjeseca

www.tip-tip.hr
+385 32 306 901
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15