Page 10 - Vinkovački list - 22. ožujka 2019.
P. 10
PETAK 22.3.2019.

Udomi me! Uradi sam...

Mješanac, ženka, Zmaj
1 godina
Jako je jednostavno napraviti zmaja, a osjećaj sreće i ponosa kada ga vjetar
Mješanac, ženka, vine u visine je neopisiv. Nakon što se izradi može se obojiti u šarene i vesele
10 mjeseci boje, a super zabava je zagarantirana.
Za izradu potrebno je:
• Dvije drvene letvice različitih duljina
• Konopac
• Najlon ili tvrđi papir
• Olovka
• Škare
• Ljepilo
• Boje
Postupak izrade:
Postavite 2 drvene letvice tako da duža stoji okomito,
a kraća vodoravno. Dvije letvice spojite u obliku križa
konopcem.

Potrebno je povezati međusobno vrhove letvica konopcem
i postaviti konstrukciju na najlon ili tvrđi papir. Tako svezan
konopac daje oblik zmaja, a po papiru ili najlonu je potrebno
opcrtati.

Zalijepite papir ili najlon tako da ti konopac ostane unutra.
Zatim obojite zmaja prema vlastitoj ideji.. Pustite svojoj kre-
ativnosti na volju, ali ne zaboravite ostaviti boju da se dobro osuši.

Napravite čvorove od konopca na gornja tri kraja zmaja i svežite ih međusobno.
Dužina konopca neka bude dovoljno duga kako bi se moglo upravljati zmajem.
Kako ne bi bio običan zmaj može se napraviti i rep na koji se mogu svezati
mašnice.

Recept: Čokoladni rolat

Mješanac, muški, Sastojine za biskvit:
6 mjeseci 10 jaja,
10 žlica šećera,
Alpski brak jazavčar, muški, 2 žlice kakaa i
3 godine 3 žlice brašna
Sastojine za fil:
3 jaja,
4 žlice šećera,
vanilija,
3 rebra čokolade i
25 dag maslaca
Izrada biskvita:
Pomiješati 10 žumanjaka, 10 žlica šećera. 2 žlice kakaa i 3 žlice
brašna. Od 10 bjelanjaka istući čvrsti snijeg. Sve zajedno izmije-
šati. Pe
i u te-psiji obloženoj masnim papirom u rerni zagrijanoj na 200°C
oko 30 minuta. Ostaviti da se ohladi, ako se pravi kao torta. Ako se
pravi rolat, mora se vrući biskvit smotati s papirom
i ostaviti da se ohladi.
Izrada fila:
Na pari kuhati 3 jaja, 4 žlice šećera, vaniliju, 3 rebra
čokolade. Kada je gotovo dodati 25 dag maslaca i
izmiješati u jednoličnu masu.
Završna obrada:
Hladan biskvit prerezati po pola. Filovati s pola
kreme između biskvita, a s drugom polovicom
izvana. (torta)
Hladan biskvit razmotati i skinuti s folije.
Namazati s 2/3 fila i ponovno smotati. Izvana
namazati s ostatkom fila. (rolat)

www.tip-tip.hr Mira Takšić: Mirini vinkovački kolači
+385 32 306 901
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15