26 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

Vinkovačke jeseni u Dječjem vrtiću “Bajka”

Više od autora

- vl promo-

U Dječjem vrtiću “Bajka” u Vinkovcima tijekom cijelog tjedna organiziraju se aktivnosti tematski vezane za tekuće 53. Vinkovačke jeseni.

Sve vrtićke skupine, dakle jaslice, mlađa i starija vrtićka dob te predškola angažirani su na prigodnim radionicama u kojima se upoznaju s bogatstvom i značajem tradicijske baštine.

“Naše su radionice radno-praktičnog tipa. Tematski su vezane za sve ono što su naši stari radili: pjesme, plesa, ishrane, narodnih običaja, poslova – sve što možemo prenijeti na nove naraštaje”, objasnila je ravnateljica vrtića Ana Zulumović.


Tako je danas 21 predškolarac sudjelovao u radionici izrade zlatoveza, a bojali su i radne listiće s logom Vinkovačkih jeseni. Odgajateljice u jaslicama s djecom su otiskivale šokačke motive temperama, dok je mlađa vrtićka skupina šarala papirnate tikvice drvenim bojama. Oni malo stariji izrađivali su suncokrete od kolaž papira i pravih suncokretovih sjemenki.

Sutra na rasporedu polaznici Dječjeg vrtića “Bajka” imaju bećarac za kojeg se pripremaju još od ponedjeljka, a za petak su predviđene tradicijske igre poput skakanja u vreći, trčanje u paru zavezanih nogu i potezanja konopa.

Tijekom tjedna, najmlađi će se Vinkovčani upoznati s manifestacijom Vinkovačkih jeseni, značenjem običaja, što se događa u gradu, što oblače djeca i odrasli, kako plešu i zašto voze konjima i kolima, potom će slušati slavonske tradicionalne pjesme, plesati u kolu, bojati valjcima, kruniti kukuruz i još mnogo toga.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno