O nama

Prvi broj Vinkovačkog lista, tada pod nazivom Vinkovačke novosti, izašao je 13. rujna 1952. godine. Od 1874. godine do danas u Vinkovcima su izlazile različite tiskovine, a pridjev vinkovački u svom nazivu nosilo je 11 listova. No, većina ih je bila kratkog vijeka, a Vinkovački list zadržao je kontinutet izlaženja duge 64 godine kao svjedok svekolikog života na ovim prostorima. U 1956. godini tiskan je 200. broj Novosti, tada već jedinstvenog lista za područje ondašnjeg kotara Vinkovci.

Naziv Novosti nastao je spajanjem Vinkovačkih novosti i Vukovarskih novina. Od početka 1976. godine list se ponovno zove Vinkovačke novosti, a od 5. siječnja 1991. godine list nosi naziv Vinkovački list. U svojih 60 godina Novosti se se bavile i izdavačkom djelatnošću, na stranicama Vinkovačkog lista pisali su brojni poznati književnici, kolumnisti, humoristi, djelatnici iz kulture, prosvjete i gospodarstva, a njegovu naslovnicu krasi i logotip koji je izradio akademski slikar i grafičar Dubravko Mataković.

Razvitkom djelatnosti list je prerastao u novinsku ustanovu u okviru koje je 1957. godine proradila i Radiopostaja Vinkovci. Iako se prije nekoliko godina pojavio podatak da je radio počeo s emitiranjem 5. studenoga 1958. godine, od 1963. godine, kada su Novosti preselile u zgradu u Ulici Jurja Dalmatinca 29, u kojoj i danas rade, slave se obljetnice s razmakom od pet godina. Emitiranje programa počelo je na 226,4 mHz. Program je emitiran svaki dan od 15 do 17 sati, a nedjeljom od 8 do 12 sati. Od 6. lipnja 1988. godine Radiopostaja Vinkovci emitira program na 90,2 mHz, a od početna tri sata danas se program emitira od 0 do 24 sata. Programske aktivnosti ostvaruju se kroz informativne, kulturne, zabavne i druge sadržaje, kao i specijalizirane emisije, te program ekonomske propagande koji su uklopljeni u cjelovit 24-satni program. Posebno značajno vrijeme za Radio Vinkovce bilo je 90-tih godina prošlog stoljeća, u vrijeme Domovinskog rata kada su vijesti i informacije s Radio Vinkovaca građanima bile jedine informacije i jedina veza sa svijetom. Najteži dani za Radio Vinkovce bili su 1. i 2. listopada 1991. godine kada je pogođen antenski stup na Borincima i kada je emitiranje programa nakratko prekinuto.

Posebno smo ponosni na činjenicu da su naši djelatnici aktivni sudionici povijesnog stvaranja moderne Republike Hrvatske, odnosno da smo imali značajnu ulogu u informiranju pučanstva tijekom Domovinskog rata, u vrijeme medijske blokade ovog prostora, odnosno da su riječju i slikom branili Lijepu našu. Iako su uvjeti za tiskanje lista u jesen i zimu 1991. godine bili gotovo nemogući, svi događaji, od prvog minobacačkog napada na grad u srpnju, Bljeska i Oluje, do mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, zabilježeni su na stranicama našeg lista. Zbog toga su naši djelatnici odlikovani spomenicama Domovinskog rata, a veći broj njih i odličjima Bljesak i Oluja. Naši novinari dobitnici su i brojnih strukovnih, novinarskih nagrada, što dovoljno govori o njihovom radu.