Foto: Ivica Rajković
Na današnji dan, u četvrtka 10. lipnja 1976. godine u Bjelovaru je svoju filmsku premijeru doživio čuveni hrvatski dječji film “Vlak u snijegu” kojega je režirao, i napisao scenarij po istoimenoj knjizi Mate Lovraka, Mate Relja (Kota 905).
Nakon što su osnovali zadrugu, učenici i njihov domaćin Ljuban (Slavko Štimac) s učiteljem odlaze na izlet u grad. U gradu se učitelj razboli i ostaje u bolnici te se učenici kući moraju vratiti sami. Snježni nanos blokirao je prugu i tu počinju problemi. Uz njih je brižni kondukter (E. Peročević) koji ih ohrabruje. Kako će se snaći mali zadrugari? Hoće li nakon oštrih svađa prevladati sloga neophodna za pobjedu nad snježnom olujom…
Roman “Vlak u snijegu” (prvotno naslovljen kao “Djeca velikog sela”), napisao je Mato Lovrak 1931. godine još kao mladi učitelj. Nadahnut stvarnim događajima, roman je strukturiran u obliku pitke, djeci bliske proze koja se odlikuje jednostavnom, a dinamičnom fabulom, oblikovanom u stilu pustolovnog zapleta…
Film je sniman između 1973. i 1976. premijerno je prikazan 1976. godine a iste su ga godine vidjeli i posjetitelji Šibenskog dječjeg festivala ali i Filmskog festivala u Puli, gdje je osvojio nagradu publike “Jelen”. Bio je to prvi dječji film koji je osvojio tu nagradu.
U glavnim ulogama se pojavljuju Slavko Štimac, Željko Malčić, Gordana Inkret, Edo Peročević, Ratko Buljan, Antun Nalis, Branko Matić, Vlado Bačić, Vojkan Pavlović i dr.