23 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. kolovoza 2022.

16. Festival DORF najavljuje svoj filmski program

Više od autora

- vl promo-


Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca pripremila je i ove godine bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima. Povezivanjem programa 10.Antičkih filmskih večeri i 16.Festivala dokumentarnog rock filma, slavonski ljubitelji dokumentarnih filmova u Filmskom tjednu od 16. do 20. kolovoza uživat će u projekcijama recentne filmske produkcije, uz popratni program.

Ukupno 5 hrvatskih i 1 svjetska premijera ove godine u Vinkovcima, na velikom ekranu, približit će recentna djela glazbeno-dokumentarne produkcije. U regionalnoj konkurenciji prikazat će se 5 filmova, iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Svjetsku premijeru doživjet će kratki film o ulozi rock and roll glazbe u životu mladih Još uvijek slušam rock (Hrvatska, Matea Jagar, 2022) autorice Mateje Jagar iz Zagreba. Film Bite of Paradise (Hrvatska, Magda Mas, 2022) dokumentira snimanje albuma Brain Holidays u legendarnom studiju Tuff Gong na Jamajci, a film Vlajternativa itd. (Hrvatska, Ante Storić, 2022) autora Ante Storića dokumentarni je film o kultnom benkovačkom festivalu alternativne glazbe. Film Zgodba Cantine Thrash (Slovenija, Tomaž Pavković, 2022) autora Tomaža Pavkovića o ostvarenju sna muzičara u malom gradu u Sloveniji i film Uskrs, grad i rokenrol (Srbija, Kulturni centar Šabac, Kinematika Beograd, 2022) autora Ivana Velisavljevića o festivalu i šabačkoj rock sceni svoju hrvatsku premijeru imat će u Vinkovcima.

U programu Tajna povijest rocka bit će prikazana 3 filma, iz Velike Britanije, Hrvatske i Poljske. Na otvaranju DORF 2022 gledamo hrvatsku premijeru dokumentarnog filma Rebel Dread autora William E.Badgleya (Velika Britanija, Bohemia Media, 2020) o legendarnom Don Lettsu, filmašu, manageru, glazbeniku i DJ, s kojim smo posebno povezani još od 2008. godine, a u Puli smo mu 2016. godine uručili i nagradu za životno djelo. Dokumentarni film autora Mladena Ćapina Jimmy (Hrvatska, HRT, 2017) biografski je prikaz uzbudljivog života velikog Stjepana Jimmy Stanića, koji je i dobitnik ovogodišnje DORF nagrade za životno djelo. Hrvatsku premijeru u Vinkovcima će doživjeti i poljski dokumentarni film Easy Rider (Poljska, Telewizja Polska, 2016) autora Grzegorza Brzozowicza o Tomaszu Tluczkiewiczu, ključnoj osobi na poljskoj jazz sceni.

Podsjećamo, o najboljem DORF 2022 filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Zoran Kubura (novinar, redatelj i koautor sa Bojanom Hadžiabdićem prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma “Indexi”, predsjednik žirija), Marijana Bošnjak (direktorica tvrtke Kinematografi Osijek, krizna menadžerica i djelatnica u kulturi) te Boris Sekulić (kipar, designer, filmski autor…). Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu zadužena je mlada vinkovačka kiparica, slikarica i fotografkinja Mirjana Pjevac. Autor ovogodišnjeg DORF plakata je Keith Kitz, profesor grafičkog dizajna iz Bostona (SAD) i autor brojnih radova nagrađivanih širom svijeta, inače redovan suradnik kultnog magazina 46pgs. Još jednu godinu,  Martin Peranović iz Otoka zaslužan je za festivalski vizualni identitet.

Filmski tjedan u Vinkovcima 2022. organizira Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci, uz potporu Grada Vinkovci, Vukovarske-srijemske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Partneri su Gradski muzej Vinkovci i Dilj NEXE grupa.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno