30 C
Vinkovci
Subota, 7. rujna 2024.

HDLU Vinkovci nezaobilazan čimbenik kulturnih događanja

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Udruga Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Vinkovci osnovana je 1999. godine sa svrhom promicanja likovne kulture na području grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije i nezaobilazan je čimbenik kulturnih događanja u gradu i županiji.

HDLU Vinkovci djeluje kroz likovne kolonije, izložbe, radionice, manifestacije i provodi aktivnosti kulturnog sadržaja. U pravilu organizira od 2 do 8 događaja godišnje i najveće je udruženje akademskih umjetnika i amatera (likovnjaka, kipara i procuratora) u županiji koje na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i u inozemstvu predstavlja svoj zavičaj.

Od međunarodnih likovnih kolonija, među ostalima, 2014. godine organizatori smo i bienalnog likovnog susreta umjetnika pod nazivom „HDLU Vinkovci – CroArt Subotica“, odnosno jedne godine umjetnici iz Subotice dolaze u Vinkovce dok su sljedeće godine naši članovi gosti u Subotici. U ovoj godini održan je VII. susret”, ističe Marko Lončar, potpredsjednik HDLU Vinkovci.

Udruga, napominje, ima i humanitarni karakter, a posebno su ponosni na najveću donaciju umjetničkih slika u Hrvatskoj u 2022. godini koju su nazvali „Kultura – Kulturi, HDLU Vinkovci za Ukrajinu“.

„U suradnji s Crvenim križem Hrvatska u prvoj fazi za svaku donaciju od 133,00 eura izravno Crvenom križu jedna slika poklonjena je donatoru, u drugoj fazi izložili smo dio umjetničkih djela na 5 lokacija u Vinkovcima kako bi ih građani mogli pogledati, dok smo u trećoj i završnoj fazi 62 umjetnička djela 57 autora iz 3 županije predali veleposlaniku Ukrajine u RH Vasilju Kiriliču. Sam poklon u umjetničkim djelima premašio je iznos od 30,000,00 eura, a namijenjen je Ukrajini za opremanje slikama 2 – 3 škole i jedne institucije po njihovu izboru”, ističe Lončar.

U 2023. godini uz likovne kolonije i izložbe održane u Privlaci, Antinu i Vinkovcima u planu je i izložba članova povodom Dana Grada Vinkovaca pod nazivom „Umjetnost na štafelajima“, dok su u drugom dijelu godine predviđene i pojedinačne izložbe članova kao i likovna kolonija u Nuštru.

Od udruga s kojima surađujemo izdvojili bismo Art Club Vinkovci gdje na zajedničkim događajima spajamo likovnu i glazbenu umjetnost. Zahvaljujemo Gradu Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji koji nas uvijek podržavaju u našim aktivnostima i kao što moj otac kaže: „Umjetnost ne poznaje granice i dok je kultura osobna iskaznica svakog pojedinca koji slika svoj zavičaj svijet priča istim jezikom, a da se riječi i ne moraju izgovoriti”, ističe Marko Lončar.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno