29 C
Vinkovci
Subota, 7. rujna 2024.

Najviše su ponosni na projekt “Ambulanta za terapiju boli”

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Liga protiv raka Vinkovci osnovana je 1998. godine u Vinkovcima, a djeluje na području grada Vinkovaca i cijele Vukovarsko-srijemske županije te trenutačno okuplja stotinjak članova.

Na Izvještajno izbornoj sjednici Skupštine krajem 2022. godine izabran je Izvršni odbor: doc.dr.sc. Dražen Švagelj, dr. Sanja Gali, dr.sc. Marija Jurković, dr. Damir Troha i Senka Kubica, bacc.med.techn., te Nadzorni odbor: dr. Mirjana Stažić, dr. Nikolina Brkić i Hrvoje Jurković, mag.med.lab.diag. Predsjednik udruge je doc.dr.sc. Dražen Švagelj, potpredsjednica je dr. Sanja Gali, a tajnik Branko Tomić. Kao sekcija Lige djeluje i Klub žena liječenih na dojci „Una” s predsjednicom Mirjanom Pešec.

Temeljni ciljevi Lige protiv raka Vinkovci su: pomoć zdravstvenoj službi u sprečavanju, ranom otkrivanju i liječenju raka, podizanje svijesti o raku, promicanje zdravstvenog odgoja i učinkovite borbe protiv raka izdavanjem knjiga, brošura, letaka i drugog tiskanog materijala, doniranje literature i uređaja zdravstvenim ustanovama, okupljanje bolesnika od raka i njihovih obitelji radi pružanja pomoći. Vodeći se time uspjeli su ostvariti niz zapaženih aktivnosti i projekata.

Niz godina volonteri Lige u suradnji sa Zdravstvenom i veterinarskom školom dr. Andrije Štampara provode predavanja i radionice ranog otkrivanja raka dojke, a u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo VSŽ provode javnozdravstvene akcije za promidžbu nacionalnih programa za rano otkrivanje raka dojke, raka vrata maternice i raka debelog crijeva.

Kao najveći uspjeh ističu projekt “Ambulanta za terapiju boli” koji pod vodstvom dr. Krunoslava Šporčića i dr. Maje Mustač funkcionira u vinkovačkoj bolnici od 2001. godine. LPR Vinkovci je donirala kompletnu opremu, pa je bolesnicima u poodmakloj fazi raka, praćenoj teškim bolovima, u ovoj ambulanti moguće olakšati stanje posebnim aparatima za elektroterapiju boli, multifrekvencijskim ultrazvukom s pripadajućom opremom i multifrekvencijskom sondom, magnetoterapijskim aparatom i magnetnim aplikatorom, te akupunkturnim setom. Za ovaj projekt LPR dobila je i priznanje Ureda za udruge Vlade RH „Otisak srca”.

Među aktivnostima u ovoj godini posebno ističu organizaciju simpozija s međunarodnim sudjelovanjem „40. Memorijalni sastanak Sergej Saltykow – Dermatopatološki simpozij”. Predavači iz SAD-a govorili su o dermatopatologiji – znanosti o kožnim bolestima.

Danas i sutra, pak, provode akciju Movember ili Brkati studeni.

Počela je sinoć sa stručnim predavanjem u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima i nastupom stand up komičara SplickaScena na temu Bradata aukcija u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci.

Danas akcija je nastavljena u Excellent Pubu od 16 sati kada je započela Bradata aukcija gdje će oni hrabri obrijati svoje brade kako bi potaknuli prijatelje i poznanike na donacije za Ligu protiv raka Vinkovci. 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno