13 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

202. obljetnica rođenja skladatelja hrvatske himne Josipa Runjanina

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Intonacijom himne Republike Hrvatske u izvedbi predstavnice Glazbene škole Josipa Runjanina Vinkovci i minutom šutnje za sve koji su kroz povijest položili živote za Lijepu našu započela je svečanost obilježavanja 202. obljetnice rođenja Josipa Runjanina, autora nota himne Lijepa naša.

Josip Runjanin rođen je 8. prosinca davne 1821., a njegov lik i djelo možemo osjetiti svakodnevno. „Runjanin je nepravedno zapostavljen i pomalo anoniman u Vinkovcima, ali moramo biti ponosni kad se na političkim skupovima, na okupljanima građana, u svatovima, na stadionima, pojedinim kongresima, pjeva Lijepa naša koju je uskladio Vinkovčanin, a pjesma je nešto posebno, ona je patriotska od početka do kraja, ponosi se s onim što ova zemlja ima”, rekao je počasni predsjednik PŠD Hrvatski Sokol Vinkovci Zlatko Virc. Garda Hrvatskog sokola Vinkovci položila je vijence podno biste Josipa Runjanina na istoimenom trgu, a predstavnice braniteljskih udruga upalile su svijeću za sve koji nisu s nama, a utkali su pečat u izgradnju Republike Hrvatske.

„Bez obzira što je bio vojnik, skladao je pjesmu koja govori i o Hrvatskoj i o samom Runjaninu kao velikom rodoljubu. Do kraja je ostao dosljedan, a mi Vinkovčani moramo se izboriti da se, jedino živo što je ostalo od njega, a to je njegova rodna kuća, otkupi i pretvori u muzej i time napravi trajna uspomena na ovog velikana”, zaključio je Virc.


Program obilježavanja završio je tajnik Hrvatskog sokola Mirko Martinović riječima slogana ovog društva: U desnici snaga, u srcu odvažnost, u mislima domovina.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno