Kontaktirajte nas

Aktualno

25. Festival glumca

Objavljeno

-

U petak, 11. svibnja s početkom u 16 sati u Slovačkom domu u Iloku, predstavom “Zašuti” Dječjeg kazališta “Branka Mihaljevića” iz Osijeka započinje program 25. Festivala glumca. Festival se održava u razdoblju od 11. do 20. svibnja u Iloku, Otoku, Vukovaru, Županji i Vinkovcima, a grad domaćin ovogodišnjeg 25. izdanja je Grad Ilok.

Svečano otvorenje održava se u subotu, 12. svibnja s početkom u 20 sati također u Slovačkom domu u Iloku, nakon kojeg će biti izvedena predstava “Ćiro” Udruge za promicanje kulture NALA iz Zagreba u režiji i izvedbi Tarika Filipovića.

Sa svečanim otvorenjem, otvorit će se i retrospektivna izložba “25 godina Festivala glumca” fotografa Dražena Bote, a za vrijeme trajanja Festivala bit će postavljena u predvorju Slovačkog doma u Iloku, Domu kulture Otok, Hrvatskom domu Vukovar, Dvorani Mladost u Županji te Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” Vinkovci. U sklopu Festivala, održava se i Treći susret akademija na kojem će se predstaviti studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, Umjetničke akademije u Osijeku te Umjetničke akademije u Splitu svojim ispitnim produkcijama.

Na jubilarnom izdanju publika će imati priliku pogledati 20 predstava iz svih krajeva Hrvatske: Dubrovnika, Karlovca, Koprivnice, Osijeka, Splita, Šibenika, Velike Gorice, Virovitice, Zadra i Zagreba.

Za 25. Festival glumca izabrane sljedeće predstave: “Tesla Anonimus” Gradsko dramsko kazalište Gavella, “Ustav Republike Hrvatske” Satiričko kazalište Kerempuh, “Revizor” Zagrebačko gradsko kazalište Komedija, “Dvoje” Teatar Exit, “Zaboravi Hollywood” Teatar Gavran, “Dobri čovjek Bažulek” Kazalište KNAP i Gradsko kazalište Zorin dom, “Kakva majka, takva kći” Kazalište Smješko, “Ćiro” Udruga za promicanje kulture NALA, “Povratak” Umjetnička organizacija Eurokaz, Hrvatska kuća i Akademija dramske umjetnosti, “Muškarci.hr” Umjetnička organizacija Teatroman i Satiričko kazalište Kerempuh, “OtpisaNE” Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, Gradsko kazalište – Scena “Gorica” i Umjetnička organizacija Kazalište “Moruzgva”, “Ol’ smo za jedan dan” HNK Split, “Ubojstvo u klubu Quasimodo” Kazalište Playdrama i HNK Zadar, “Audijencija” Kazalište Virovitica, “Skup” Kazalište Marina Držića, “Ljepotica iz Leenanea” HNK Šibenik i “Sjećanje vode” Ludens teatar te predstave za djecu i mlade: “Plava boja snijega” Gradsko kazalište Žar ptica, “Zašuti” Dječje kazalište Branka Mihaljevića i “Kaštanka” Kazalište Virovitica i Kazalište lutaka Zadar.

Aktualno

U Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane

Objavljeno

-

Napisao/la

    31 pregleda

Europska unija do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane, najavila je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu. Zbog lošeg planiranja prilikom kupnje, pripreme preobilnih obroka, isteka rokova trajnosti ili nerazumijevanja oznaka “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”, u Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane, od čega više od 50% u kućanstvima.

Kako bi se povećala informiranost građana pri svakodnevnom odabiru namirnica, smanjilo bacanje te upozorilo na visoke standarde EU vezane uz sigurnost hrane, u Hrvatskoj se, i u još pet zemalja EU odnedavno provodi i intenzivna edukativna kampanja “EU bira sigurnu hranu”.

Europski sustav sigurnosti hrane najstroži je na svijetu te su još uredbom iz 2009. propisani stroži kriteriji i viši standardi za ocjenu aktivnih tvari pesticida.

Slijedom toga, aktivna tvar etilen-oksid nije dobila produljenje odobrenja u zemljama EU zbog dokazanog štetnog djelovanja na zdravlje te je zabranjena u hrani na području EU. Ministarstvo poljoprivrede objavilo je 85 obavijesti za potrošače o opozivu/povlačenju proizvoda, od čega se u 52 slučaja radilo o etilen-oksidu (oko 61%).

Sigurnost hrane jedno je od prioritetnih područja Hrvatske, što dokazuje i činjenica kako je vlada ove godine povećala sredstva namijenjena ulaganjima u sigurnost hrane i daljnja poboljšanja zdravlja potrošača i javnog zdravlja na 26 milijuna kuna godišnje.

Nastavi čitati

Aktualno

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

Objavljeno

-

Napisao/la

    63 pregleda

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 10284. Među njima su 903 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 116 pacijenata. Preminulo je 19 osoba. U samoizolaciji je trenutno 19.591 osoba. Do danas su ukupno testirane 2 971 352 osobe, od toga 8 054 u posljednja 24 sata.

Do sada je utrošeno 3 520 008 doza cjepiva, a cijepljeno je 46,08 posto ukupnog stanovništva, odnosno 55,24 posto odraslog stanovništva. Jučer je utrošeno 3 420 doza cjepiva, a od toga je 1 811 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 16. listopadom 1 870 176 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.754.676 osoba ( 1 649 346 osoba cijepljeno s dvije doze te 105 330 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen, što čini 51,92 posto odraslog stanovništva.

Nastavi čitati

Aktualno

Klavirski trio na Danima Matice hrvatske

Objavljeno

-

Napisao/la

    56 pregleda

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina sinoć je počeo i glazbeni dio vinkovačkog programa 17. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 10. rujna – 28. listopada 2021.

U suradnji s Glazbenom školom Josipa Runjanina, Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima ugostio je renomirane glazbenike, Klavirski trio: Marco Graziani, violina, Petar Kovačić, violončelo i Terezija Cukrov, klavir.

Koncert je bio odlično posjećen, a na programu si bili: B. Papandopulo: Papandopulijada u C duru / L. van Beethoven: Trio u Es duru op. 1 br. 1 (Allegro, Adagio cantabile, Scherzo. Allegro assai, Finale. Presto) / A. Dvorak: Trio u e molu, op. 90 „Dumky (Lento maestoso – Allegro quasidoppiomovimento, Poco adagio – Vivace nontroppo – Vivace, Andante – Vivace nontroppo – Allegretto, Andante moderato – Allegretto scherzando – Quasi tempo di marcia, Allegro, Lento maestoso).

 

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 1 sat

U Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane

Europska unija do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane, najavila je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i...

Aktualnoprije 3 sata

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Vijestiprije 3 sata

Priču o djetinjstvu, Slavoniji i folkloru priča kroz odjeću

O završnom radu Ines Barić dugo će se pričati. Nisu to još jedni u nizu ispisani listovi papira, već prava...

Aktualnoprije 4 sata

Klavirski trio na Danima Matice hrvatske

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina sinoć je počeo i glazbeni dio vinkovačkog programa 17. Dana Matice hrvatske u...

Aktualnoprije 5 sati

PPD Zagreb uvjerljiv protiv Spačve

U sportskoj dvorani Trešnjevka PPD Zagreb opravdao je ulogu favorita i pobijedio Spačvu 37:23 u 6. kolu Paket24 Premijer lige....

Aktualnoprije 5 sati

VSŽ sa 64 nove pozitivne osobe

Naša županija bilježi 64 nove pozitivne osobe na COVID-19 potvrđenih PCR testiranjem (16 osoba iz Vinkovaca, po 6 osoba iz...

Aktualnoprije 6 sati

vlč. Brkić: Ponovno otkrijmo radost koju nam donosi Isus Krist!

Nadbiskupovim dekretom u okviru redovitih premještaja, župu sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima je 20. kolovoza preuzeo vlč. Mario Brkić....

Aktualnoprije 7 sati

Mjesec knjige i prije 50 godina s istim ciljem

Mjesec knjige počeo je u petak, a trajat će, kako mu samo ime kaže, do 15. studenog. Geslo ovogodišnjeg idanja...

Najčitanije