Grad Otok danas je ponovno oživio duh prošlih vremena. Ulice su odzvanjale topotom konja i zvucima šokačke pjesme, dok je vesela povorka 6. Konjičkog maratona “Put do stana” prošla kroz grad. Manifestaciju organizira Konjogojska udruga „Suvara“ Otok, koja već godinama njeguje tradiciju života na slavonskim stanovima, promičući stari način života, glazbu i gastronomiju.
Maraton je, kako ističu organizatori, proizašao iz ljubavi prema konjima i tradiciji.
“Nakon osnutka našeg kluba, rodila se ideja da prikažemo nešto iz naše lokalne baštine, ono što je jedinstveno za naš kraj. Cilj nam je pokazati kako se nekada živjelo. Ljudi nas dočekuju sa starinskim jelima, a sve to radimo i zbog mladih, kako bi upoznali običaje koje smo mi naslijedili i koje želimo prenijeti na nove generacije”, rekao je predsjednik Konjogojske udruge „Suvara“ Otok, Vladimir Vranjković.
Na Hipodromu Čistine okupilo se 35 jahača i desetak zaprega iz Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije. Među sudionicima bio je i Antun Medvidović iz Sikirevaca, dugogodišnji uzgajivač konja i predsjednik Hrvatskog središnjeg saveza uzgajivača lipicanaca.
“Sudjelujem svake godine. Očuvanje tradicije iznimno je važno, posebno danas, kad svjedočimo nestajanju mnogih vrijednosti. Bez ovakvih događanja gubimo vlastiti identitet. Broj sudionika najbolje pokazuje kolika je ljubav prema konjima”, poručio je Medvidović, koji u svojim štalama ima čak 36 lipicanaca. Dva konja, često nagrađivana na natjecanjima, s ponosom je pokazao i u Otoku.
Prva postaja maratona bila je Trg kralja Tomislava, ispred Doma kulture, a potom je slijedio obilazak obiteljskih stanova Žgela, Krznar, Klarić i Šajtović.
Suorganizatori ove manifestacije su Grad Otok i Konjogojska udruga „Suvara“, a podrška lokalne zajednice ne izostaje.
“Zadovoljstvo nam je što je Grad Otok domaćin ove manifestacije. Svake godine nastojimo okupiti sve one koji njeguju tradiciju, konjogojstvo, dobru hranu i tamburašku glazbu. Ovakva događanja podsjećaju nas na vremena kada su se ljudi okupljali, pekli rakiju i pripremali domaća jela. Vjerujem da će ova manifestacija iz godine u godinu rasti te postati prepoznatljiva i na regionalnoj razini”, istaknuo je gradonačelnik Otoka, Slavko Grgić.











