4 C
Vinkovci
Petak, 2. prosinca 2022.

28. obljetnica konstituiranja Hrvatskog sabora

Više od autora

- vl promo-


Marija Gerovac
Marija Gerovachttp://novosti.hr
marija.gerovac@novosti.hr

Hrvatski sabor 30. svibnja obilježit će svoj dan koji se obilježava kao dan spomena na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora na taj dan 1990. godine, i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća.

Na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, 30. svibnja 1990. godine, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica,izabrani zastupnici za predsjednika Sabora izabrali su dr. sc. Žarka Domljana, a za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa. Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman koji je, kako se ističe na službenim stranicama Sabora, u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskog naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

Do 2001. godine taj se značajan dan obilježavao kao Dan državnosti. Danas se obilježava kao Dan Hrvatskoga sabora – spomendan koji iznova podsjeća na temeljnu ulogu Hrvatskog sabora, zakonodavnog i najvišeg predstavničkog tijela svih građana Republike Hrvatske, kao središnje i nezamjenjive institucije svake demokracije.

Hrvatski sabor je predstavničko tijelo građana i nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj. Ima najmanje 100, a najviše 160 zastupnika koji se, na temelju općeg i jednakoga biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Zastupnici se u Hrvatski sabor biraju na vrijeme od četiri godine, nemaju obvezujući mandat i imaju imunitet nepovredivosti. Aktualni, deveti saziv Hrvatskog sabora konstituiran je 14. listopada 2016. godine na temelju rezultata izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, održanih 11. rujna 2016. godine u dvanaest izbornih jedinica. Na temelju glasova građana u Sabor je izabran 151 zastupnik.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno