Zanimljivu suradnju ostvarili su nedavno jedna vinkovačka srednja škola i jedna privatna tvrtka, a na obostranu korist, radi se naime o suradnji Tehničke škole Ruđera Boškovića i vinkovačke tvrtke Zebra koja je započela potpisom sporazuma o suradnji u primjeni i korištenju novih tehnologija u 3D printu.

Suradnja je realizirana na način da je Zebra dala na korištenje vinkovačkoj Tehničkoj školi 3D printer i 3D skener, a škola će zauzvrat educirati njihove zaposlenike u korištenju i primjeni novih digitalnih tehnologija vezanih uz njihovu grafičku djelatnost.

Ravnatelj škole Mate Vukušić ističe da je ovo u našoj županiji prvi slučaj partnerstva jedne tvrtke i odgojno-obrazovne ustanove oko educiranja njihovih zaposlenika, na način da je tvrtka ustupila dio svoje opreme školi koja će zato educirati njihove zaposlenike, ali i učenike škole, koji bi se sa stečenim znanjem i vještinama nakon završetka školovanja mogli zaposliti u Zebri. “Osnovna djelatnost našeg obrta je tiskanje i s njim povezane srodne djelatnosti, grafička priprema, grafička dorada, digitalizacija i restauracija pisane građe te prodaja uredskog materijala”, kaže vlasnica Silvija Benčević i dodaje kako se još od svojih početaka Zebra bavila restauracijom, popravkom i ručnim uvezivanjem uništenih djela visoke povijesne i kulturne važnosti.

Učenici printaju razne predmete u kabinetu za elektroničare i mehaničare pod nadzorom Zvonimira Međugorca i Danijela Pobija.

“3D tehnologije jako se brzo razvijaju i da bi se to moglo pratiti potrebne su kontinuirane edukacije osoba koje će koristiti ove tehnologije, a Tehnička škola ima kvalitetan tim inženjera koji su sposobni svoja znanja prenijeti svima koji žele naučiti više o primjeni i korištenju novih tehnologija. Naša je škola jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja ima čak sedam 3D printera te je na samom vrhu što se tiče korištenja i primjene novih tehnologija. Mi za sada koristimo 3D printanje za svoje potrebe izradom pojedinih nastavnih pomagala i za izradu građevinskog 3D printera, koji planiramo sami napraviti”, kaže ravnatelj Mate Vukušić, dodajući kako se 3D koristi u mnogim područjima, od medicine i arhitekture do mode i svemira, te da 3D ispis obuhvaća mnoge oblike tehnologija i materijala jer se 3D tisak koristi u gotovo svakoj industriji.

Inače, u medicini se već duže koristi 3D ispis, pa se tako ispisuju aparatići za zube, dijelovi tijela, napredni protetički dijelovi. U građevini se godinama radi na 3D tehnologiji kojom se ispisuju dijelovi ili pak cijele kuće. Primjena ove tehnologije u arhitekturi najočitija je na početku procesa projektiranja jer omogućuje arhitektima da brzo “ožive” model, testiraju ideju i prikažu je klijentima. Proizvođači automobila već dugo koriste 3D tisak tako što ispisuju rezervne dijelove, alate, šablone i pribor, ali i dijelove za krajnju upotrebu.