Foto: Mirko Pivčević, Mitja Licen i Lutvo Mekić
Veliko mi je zadovoljstvo da vam ovom prilikom mogu najaviti skori 4. Film festival glumca (FFG) koji će se ove godine održati u terminu od 8. do 15. listopada u dvorani Gradskog kazališta Joza Ivakić. I ove ćemo godine u Vinkovcima moći gledati recentne domaće filmove i manjinske koprodukcije, začudnije tim više, što veći dio njih zbog nesretne pandemije corona virusa svoje premijere u kinima uopće nije imao.
I ove će godine stručni žiri biti sastavljen od tri odabrana člana Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD) koji će uz obrazloženje proglasit pobjednike, a tu će biti i tradicionalni festivalski ocjenjivački sud sastavljen od vinkovačkih gimnazijalaca, polaznika medijske kulture koju vodi prof. Marija Tikvić.
Sin
Novost festivala je i Anima-optik u sklopu kojeg ćemo se moći upoznati i s najnovijim dosezima ove umjetničke forme, a kroz koji će nas na najbolji način provesti doajen te scene, naš Vinkovčanin Krešimir Zimonić, naravno, uz svesrdnu pomoć kreatora vizuala festivala Davora Šunka.
U borbi za ovogodišnje zlatne i srebrne Orione će se tako naći slijedeći filmovi: povjesna drama Ribanje i ribarsko prigovaranje u režiji Milana Trenca, tu je i novi film Ognjena Svilčića Glas, pobjednika ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, Tereza37 u režiji Danila Šerbedžije.
Film Sin je hrvatska manjinska produkcija u režiji Ines Tanović, zatim je tu i jedan od najhvaljenijih ovogodišnjih naslova Mater redatelja Jure Pavlovića a bit ćemo u prilici vidjeti vrlo zanimljivu Dopunsku nastavu Ivana Gorana Viteza. Zanimljivost je i Bosonogi car još jedna hvaljena hrvatska koprodukcija koju su režirali Peter Brosens i Jessica Woodworth. U sklopu “Dana filma o Domovinskom ratu” (nedjelja 11.10.) gledat ćemo najnoviji dokumentarac naše Vinkovčanke Biljane Čakić Gavran 101, u kojem ćemo vidjeti potresnu priču o čuvenom Damiru Tomljanoviću Gavranu, uz nazočnost stvarnih protagonista, umirovljenih predstavnika legendarne postrojbe Tigrovi.
Dopunska nastava
I 4. FFG dolazi u produkciji umjetničke udruge Asser Savus koji će publici festivala ove godine ponuditi još puno zbivanja van dvorane Gradskog kazališta Joza Ivakić. Osim spomenutog anima-optika i Dana filma o Domovinskom ratu, u ovom trenutku izdvajam i after-party u vidu koncerta vinkovačkog dirty-rock-cover banda Einfort, u prostoru Rock bara Saloon, u subotu 10. listopada.
Ovogodišnje nagrade Orion je izradio hrvatski kipar Vladimir Voćanec.
U ovom trenutku ću otkriti samo da će 4. Film festival glumca biti otvoren u četvrtak 8. listopada projekcijom filma Tereza37 kojoj će nazočiti i njegov autor Danilo Šerbedžija.
Puno više detalja kao kao i vizual 4. Film festivala glumca očekujte u danima koji slijede.