18 C
Vinkovci
Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Zekanović zatražio povlačenje optužnice protiv Marijana Živkovića

Više od autora

- vl promo-
Željko Komljenović
Željko Komljenović
zeljko.komljenovic@novosti.hr

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović pozvao je nadležne institucije da se povuče tužba i zaustavi sudski progon Marijana Živkovića, vukovarskog branitelja i oca dvojice poginulih vukovarskih heroja, Marka i Nikole.

Ponovljeni sudski postupak protiv Živkovića počeo je prošloga tjedna na Općinskom sudu u Vukovaru, tereti ga se za razbijanje dvojezične ploče u Vukovaru u jesen 2013. godine.

Zekanović je iz Hrvatskoga sabora poručio da cijeli postupak mora biti odbačen jer su razbijene ploče postavljene protuzakonito i protuustavno.



Navodi i kako postavljanje ćiriličnih ploča u Vukovaru nije u skladu s odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, kako nije doprinijelo razumijevanju, solidarnosti i snošljivosti, dijalogu između hrvatskog naroda i manjina.

Poručio je i kako retroaktivno treba poništiti sve presude po kojima je osuđeno oko 30 branitelja koji su “štitili ustavno-pravni poredak” uklanjajući protuustavno i protuzakonito postavljanje  ploče. “Marijane Živkoviću, hvala ti za ono što si napravio, a nas sve skupa treba biti sram”, izjavio je Zekanović.

Živkovića je sud u Vukovaru u prvostupanjskom postupku 2016. oslobodio, ali se na presudu žalilo Državno odvjetništvo. Slučaj je prebačen na sud u Pulu gdje je sutkinja odbacila psihijatrijski nalaz sudskog vještaka koji je korišten u prvostupanjskom postupku i slučaj vratila na ponovni postupak u Vukovar.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno