Ljubitelji autohtone slavonske kuhinje u subotu će doći na svoje. Pred vratima nam je prva vinkovačka Fišijada koja će okupiti natjecatelje iz svih dijelova naše županije te posjetiteljima donijeti dašak tradicije i starih okusa.
Trg Vinkovačkih jeseni sutra će biti mjesto održavanja Fišijade, prvog natjecanja ovog oblika otkako je grada. Idealna je to prilika za druženje uz dobru kuhinju i još bolje okuse za koje će se pobrinuti oko 40 natjecatelja iz cijele Vukovarsko-srijemske županije, a kako nam je rekao organizator Karlo Kovalisko, predsjednik Udruge ljubitelja kuhanja Ervenica, sve počinje u 15 sati. Naime, natjecateljski dio trajat će od 15 do 17 sati, natjecatelji će kuhati fiš od šarana i za sve posjetitelje osigurana je pečena bijela riba te 250 porcija fiš paprikaša.
“Iako je bilo već pokušaja organizacije fišijade, ovo je prva prava i želimo da to bude tradicionalan događaj koji će se održavati uvijek u istom terminu. Trudit ćemo se da svake godine bude sve više i više natjecatelja jer želimo da fišijada s vremenom postane veća i bolja za naš grad”, poručio je Kovalisko dodavši kako će ovo biti jedan pravi festival kuhanja i druženja Vinkovčana i njihovih gostiju.
Uz ribu i kuharski pribor, organizatori su se pobrinuli i za natkriveni šator te klupe, a cijeli događaj proteći će uz pratnju tamburaša. Najbolji kuhar fiša plasirat će se na državno natjecanje u Belom Manastiru sljedeće godine, onima od prvog do trećeg mjesta pripast će pehari, kotlić i drugi pokloni, dok natjecatelje koji osvoje od 4. do 10. mjesta očekuju vina i drugi pokloni.
Organizator Kovalisko napominje kako je ovo idealna prilika da još jednom pokažemo na koji način znamo njegovati slavonske autohtone običaje. “Za mene su Vinkovci centar Srijema jer su oduvijek bili stari grad s tradicijom. Ljudi po svojim kućama kuhaju fiš i čobanac i mislim da se time trebamo ponositi”, dodaje.
Prijave traju do danas navečer, a organizaciju podupiru i Grad Vinkovci te Turistička zajednica grada Vinkovaca.