19 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. rujna 2024.

Više od 177 milijuna kuna za unaprjeđenje predškolskog odgoja

Više od autora

- vl promo-

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici  u Zagrebu uručeno je 75 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za unaprjeđenje usluga u sustavu ranog i predškolskog odgoja obrazovanja sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda vrijednih više od 177 milijuna kuna za provedbu projekata. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako se time želi poslati poruka koliko su važni mladi, predškolski odgoj i koliko je bitno da što veći broj djece bude uključen u dječje vrtiće, osobito između treće i šeste godine.

“Zahvaljujući brojnim mjerama koje smo do sada poduzeli, ostvarujemo znatan napredak”, ocijenio je Plenković. “Upravo stoga osiguravanje uvjeta za optimalan djetetov razvoj, pomoć roditeljima u odgoju djeteta su ciljevi koje ostvarujemo unaprjeđenjem i jačanjem sustava dječjih vrtića”, rekao je, među ostalim.

Napomenuo je kako je na projektu surađivalo više ministarstava, Državni zavod za demografiju i Hrvatski zavod za zapošljavanje te da su njime pokrivene gotovo sve županije, osim njih par koje će biti naknadno na idućem natječaju.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je kako do 2026. namjeravaju povećati vrtićke kapacitete za 22.000 mjesta i učiniti ih dostupnijima na čitavom području RH uz istodobno ravnomjernu raspodjelu, budući u nekim općinama uopće nema dječjih vrtića.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović istaknuo je kako se projektom podupire podizanje razine kvalitete obrazovanja i predškolskog odgoja i povezano je ravnotežom poslovnog i privatnog života i očekujemo da ćemo  i kroz iduća ulaganja kroz Europski socijalni fond (i ESF plus) poboljšati kvalitetu  usluga koje se pružaju diljem Republike Hrvatske.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno