13 C
Vinkovci
Subota, 28. rujna 2024.

Krivotvorili račune, zavrtili preko 10 milijuna kuna i državni proračun oštetili za preko 2 milijuna kuna

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Policijski službenici dovršili su kriminalističko istraživanje nad četiri hrvatska državljana kod kojih je utvrđena sumnja da su počinili više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, izvijestila je danas POlicijska uprava vukovarsko-srijemska.

Točnije za 57-godišnjaka iz Osijeka i 53-godišnjaka iz Rajeva Sela kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, utaje poreza ili carine i krivotvorenja službene ili poslovne isprave, dok je utvrđena sumnja da su 44-godišnjak iz Županje i 30-godišnjak iz Županije zagrebačke počinili kaznena djela pomaganjem u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Osumnjičeni 44-godišnjak  i 30-godišnjak su tijekom 2017. i 2018. godine, kao odgovorne osobe u svojim tvrtkama, pribavljali i ispostavljali krivotvorene račune tvrtkama za koje su 57-godišnjak  i 53-godišnjak odgovorni, a u tim računima su prikazani iznosi u vrijednosti od preko deset milijuna kuna. Naposljetku su 44-godišnjka i 30-godišnjak podigli te novčane iznose i predali ih 57-godišnjaku i 53-godišnjaku, čime su oštećene njihove tvrtke.

Nadalje su 57-godišnji i 53-godišnji osumnjičenici primljene krivotvorene račune proknjižili u svojim tvrtkama te naložili plaćanje neisporučene robe, nakon čega su nezakonitim vođenjem trgovačkih i poslovnih knjiga u svojim tvrtkama priskrbili povrat poreza na dodanu vrijednost, na temelju čega su ostvarili iznos od preko dva milijuna kuna i time oštetili državni proračun Republike Hrvatske.

Policijska uprava vukovarsko-srijemska je protiv osumnjičenika podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno