13 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. rujna 2024.

Uvodi se etički kodeks za trgovce, za prekršitelje spremne i kazne

Više od autora

- vl promo-

Iako obavezno iskazivanje dvojnih cijena započinje tek u rujnu, mnoge trgovine započele su s navedenom praskom, a ono što građane diljem Hrvatske zabrinjava je zaokruživanje cijena. 

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja najavilo je uvođenje etičkog kodeksa kako bi se spriječila mogućnost zaokruživanja cijena što bi bio dodatni udar na džepove građana. Od kolovoza će biti poznato tko je sve pristupio kodeksu, a oni koji se odluče za taj korak dobit će oznaku pouzdanog trgovca.

“Nastojimo poslati signal potrošačima tko je od trgovaca, odnosno pružatelja usluga, pouzdan i tko se drži načela koja su propisana etičkim kodeksom. Ona se odnose na ispravno iskazivanje cijena”, rekla je državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Nataša Mikuš Žigman.

Proces dvojnog iskazivanja cijena nadzirat će šest udruga diljem Hrvatske, a na zadatak će i tajni kupci koji će pratiti cijene za više od 50 proizvoda. One koji se ne budu držali etičkog kodeksa čekaju sankcije “oduzimanja naljepnice koju su istaknule u prodajnom prostoru i prijava prema Državnom inspektoratu”, objasnili su iz ministarstva. No popis kršitelja propisa bit će objavljen i na stranicama udruga za zaštitu potrošača, a sve nepravilnosti moći će prijaviti i građani.

S dvojnim iskazivanjem cijena krenule su zabune i nije rijetkost da se umjesto cijene u kunama pročita cijena prikazana u eurima koja je na prvi pogled niža od realne, stoga je potrebno obratiti pozornost pri obavljanju kupovine kako se građani greškom ne bi doveli u neugodnu situaciju na blagajnama trgovačkih lanaca. 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno