12 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. rujna 2024.

Krajiški vojni zakonik, vinkovačka lugarska škola i razglednice tema predavanja Zlatka Virca

Više od autora

- vl promo-

Povodom obilježavanja Dana grada Vinkovaca u Arhivskom sabirnom centru u Vinkovcima održano je predavanje Zlatka Virca na temu pod nazivom „Nove akvizicije u Arhivskom sabirnom centru u Vinkovcima”.

Konkretno, radi se o trima građama koje je arhiv tijekom godina pribavio ili otkupom ili darivanjem, a u pitanju su Krajiški vojni zakonik, lugarska škola i 72 razglednice koje su otkupljene od privatnog kolekcionara.

„Krajiški zakonik je sam po sebi kao original iznimno rijedak, a u hrvatskoj historiografiji je pomalo zapostavljen, odnosno, rijetko ga se spominje, dok je iz današnje perspektive važan jer je obuhvatio cjelokupni upravni, društveni i gospodarski život pojedinca. Iz tog razloga u rekonstrukciji života ovoga područja u 19. stoljeću igra bitnu ulogu i u tome je njegov značaj. Zanimljiva činjenica kod vinkovačke lugarske škole je to što je ona jedina takva osnovana na području Kraljevine Jugoslavije što dovoljno govori o tome da je šumarstvo bilo uređeno na način da je imalo stručni autoritet. S druge strane, razglednice svi gledamo s određenom znatiželjom, no one mogu u određenom momentu biti prvorazredni izvor podataka, pojedinačno nisu ništa značajno, ali kada složite kamen do kamena dobijete jednu posve jasnu sliku”, rekao je autor predavanja Zlatko Virc.

Arhivska građa lugarske škole predana je na trajno čuvanje od strane Državnog arhiva u Gospiću, a za sada je nepoznato kako je tamo dospjela, no moguće je da postoji poveznica u činjenici kako je šumarstvo u Slavoniji i Lici bilo iznimno razvijeno.

„Akvizicije opsegom nisu velike, ali su važne kao dokumenti vremena i svjedoče o određenim pojavama koje možemo smatrati sastavnim i bitnim dijelom identiteta Vinkovaca”, ističe ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru, Petar Elez.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno