12 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. rujna 2024.

Matanovići iz Novih Jankovaca uzgojili banane u svom dvorištu

Više od autora

- vl promo-

Iako dozrijevaju u tropskim zemljama, banane mogu, pokazuje primjer iz Novih Jankovaca, uspjeti i u našoj Slavoniji. Pomalo neočekivano, zemlja u njihovom dvorištu prihvatila je sadnicu ovog tropskog voća i donijela prve banane.

Uz pšenicu, suncokret i kukuruz svoje mjesto pod suncem našla je i takozvana  „jankovačka banana”. Priča je to koja kod mnogih izaziva čuđenje, priča koja će, zahvaljujući Matanovićima, ovo tropsko voće udomaćiti i u našim krajevima.

„Banane smo zasadili prije pet godina koje smo dobili na poklon od gospodina Draganića iz Vukovara, a u ovom trenutku imamo dvije odrasle banane i nekih osam „bebica”, ponosno kaže njihov vlasnik i glava kuće Ilija Matanović, dodavši kako je riječ o novim, mladim sadnicama koje samoniklo rastu uz prvu posađenu, takozvanu „glavnu sadnicu”.

Ništa to nije neuobičajeno, kaže Ilija, da se majka priroda nije umiješala i iznenadila čitavu obitelj. „Nisam uopće očekivala da će niknuti plod, mislila sam da će nam samo biti ukras”, začuđeno kaže Antonija Matanović, dodavši kako je velika sreća za cijelu obitelj činjenica kako su rodile nove banane.

Da je biljka trebala biti samo ukras za vrt potvrđuje i Ilija, ali su onda uočili kako stara banana, od četiri godine, daje svoje plodove. „Pojavio se cvijet i nakon toga male banane koje su se formirale u grozdove i kada netko dođe kod nas u goste, iznenadi se jer u vrtu posjedujemo nešto nesvakidašnje”. Tako ove godine stižu prvi plodovi, koji su, doduše, još uvijek mali, ali obitelj Matanović će bit zadovoljna, ako narastu veličine čokoladne bananice kako bi od njih napravili razne slastice i uz priču o glavnoj zvijezdi dvorišta počastili svoje prijatelje.

„Sigurno ćemo prvo napraviti tortu za naš kirbaj, na Sisvete, a kada je riječ o širenju proizvodnje, sve će pokazati klimatske promjene”, objašnjava Ilija. Suptropsko ljeto koje ove godine vlada Slavonijom, prema trenutno vidljivom, trebalo bi donijeti tridesetak banana, što će zasigurno biti dovoljno za jednu poveću tortu, a obitelj Matanović nada se kako će i narednih godina banana redovito rađati grozdove koji inače u ovim krajevima nikada ne dozriju jer je slavonsko ljeto za njih prekratko.

No, prepričava Ilija, banana je možda upravo rodila radi nezgode koju je doživjela 7. svibnja ove godine. „Jedan dečko je, na izlasku s terase, slučajno pao preko banane i možda ju je upravo to potaknulo da rodi svoje plodove i da sebi stvori uvjete za sigurnu budućnost”, a kojoj će u prilog ići položaj i plodna zemlja dvorišta ove obitelji.

U zimskim mjesecima pobrinu se da biljku maksimalno zaštite kako bi na proljeće ponovno pokazala svoj puni sjaj. Uz dvorište punog neobičnih biljaka poput kaktusa i palmi, Matanovići na pola jutra zemlje iza kuće i cijelim hektrom na njivi brinu i o raznolikom povrću.

„Sadimo papriku ajvaricu, grah, krumpir, češnjak”, nabraja Antonija samo dio povrća koje obitava u vrtu ove obitelji i sve se uspije prodati na njihovom kućnom pragu. Ali, tko zna, možda se ova tropska biljka nađe i na stolu drugih obitelji naše županije jer, kako kažu Matanovići, ako nam uspiju banane, ne znamo gdje će nam biti kraj.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno