12 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. rujna 2024.

Uvode se nova pravila za minuse na tekućem računu

Više od autora

- vl promo-

Vlada, HNB i trinaest banaka potpisali su memorandum o novim pravilima prekoračenja po tekućem računu. Radi se o bankama koje odobravaju prešutno prekoračenje. Memorandum omogućuje prelazak s “prešutno prihvaćenih” na “dopuštena prekoračenja” za gotovo milijun i osamsto tisuća potrošača kojima je odobreno prešutno prihvaćeno prekoračenje, prenosi Index.hr.

U objavi piše da će prelaskom na dopuštena prekoračenja svim potrošačima biti zajamčena niža cijena korištenja prekoračenja te postupna otplata duga u slučaju smanjenja ili ukidanja prekoračenja. Budući da se ova promjena odnosi na polovicu Hrvata, nova pravila pojasnio je za HRT viceguverner HNB-a Bojan Fras.

“Proveli smo šire istraživanje i utvrdili da su banke od 2018. nadalje masovno migrirale svoje korisnike tekućih računa i njihove minuse iz dopuštenih prekoračenja na prešutna prekoračenja”, rekao je Fras. Razlika između te dvije vrste prekoračenja, objašnjava Fras, jest da se dopušteno prekoračenje ugovara otvaranjem tekućeg računa.

Novi memorandum stupa na snagu do 30. lipnja 2023. godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno