16 C
Vinkovci
Subota, 21. rujna 2024.

Prvi put dodijeljene nagrade za lokalno novinarstvo “Anđelko Erceg” i “Siniša Glavašević”

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U Vinkovcima je danas otvoreno treće izdanje novinarskog festivala Media in Time, festivala posvećenog lokalnom novinarstvu i dvojbama i problemima koji postoje u lokalnim medijima prilikom otvaranja pojedinih tema.

Započeo je panel raspravom „Mali mediji, velike teme” čiji je glavni fokus bio na stvaranju novinarskih priča u lokalnim medijima od kojih one ponajbolje znaju i prerasti lokalne okvire i pretvoriti se u teme nacionalnog značaja. Razgovaralo se s novinarima koji iste stvaraju, a među njima su se našli i dobitnici nagrada Hrvatskog novinarskog društva za najbolje lokalne novinarske radove, koje nose imena dvojice iznimnih hrvatskih novinara – Anđelka Ercega i Siniše Glavaševića. Prvi put HND želi odati priznanje novinarima koji samoprijegorno i profesionalno rade novinarski posao u lokalnim medijima, a znaju ostati u sjeni kolega koji se bave temama nacionalnog predznaka.

Prema pravilima za nagrade, za lokalno novinarstvo „Anđelko Erceg“ i „Siniša Glavašević“ kandidirat su se mogli svi profesionalni novinari/ke, fotoreporteri/ke i snimatelji/ce koji rade u medijima s lokalnim, regionalnim ili nacionalnim dosegom, odnosno koncesijom. Na prvi ovogodišnji natječaj koji su raspisali HND i Centar za kulturu medija iz Vinkovaca prijavljeno je čak 68 radova.

Nagradu „Anđelko Erceg“ u kategoriji tisak dobiva novinar Pakračkog lista Darko Baronica, nagrada za lokalno novinarstvo u kategoriji tisak otišla je u ruke novinaru Slobodne Dalmacije Vinku Vukoviću, nagradu Anđelko Erceg u kategoriji internet za 2021. dobiva novinarka i urednica portala SBplus Željka Gavranović, dok je nagradu „Anđelko Erceg“ za internetsko novinarstvo osvojio novinar PS portala iz Petrinje Miroslav Šantek.

Nagradu Siniša Glavašević za najbolji rad u 2021. godini u kategoriji radio dobiva novinarka Hrvatskog radija Vukovar Marija Molnar, dok nagrada „Siniša Glavašević“ u kategoriji televizija ima dvije dobitnice – novinarku RTL televizije Kristina Čirjak te novinar i urednik Libertas televizije iz Dubrovnika Matko Saltarić.

„Kada smo prije tri godine pokretali MIT festival nismo ni slutili da ćemo doći ovako visoko. Stoga smo večeras neizmjerno ponosni, sretni i zahvalni. Zahvalni prije svega Hrvatskom novinarskom društvu koje je prepoznalo da lokalnom novinarstvu nedostaje nešto, a to su nagrade. Lokalni novinari su izuzetno u podcijenjenom položaju, rade u gotovo nemogućim uvjetima, često su potplaćeni, nemaju tehničke i radne uvjete i ovom nagradom im želimo dati do znanja da ih cijenimo i da nam je stalo jer lokalno novinarstvo je izvorišno novinarstvo, tu sve počinje, a sve dalje je samo nadogradnja”, kazao je organizator Željko Draženović.

Slogan festivala „Novinarstvo je javno dobro” itekako potvrđuje Draženovićeve riječi, ali i podsjeća našu struku kako ju uvijek trebamo čuvati i njegovati, bez obzira na sve nedaće s kojima se gotovo svakodnevno susrećemo.

Nakon dodjele nagrada svečano je otvorena izložba „Franjo Fuis: od stripa do kazališta i filma i natrag” Veljka Krulčića. Drugog festivalskog dana, 3. rujna, program se nastavlja u Vukovaru, a bit će započet predavanjem komunikacijskog i medijskog stručnjaka Tomislava Levaka, mag. cult., predavača na Akademiji za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka na temu „Kako i zašto se produciraju i šire dezinformacije i lažne vijesti?”.

Pored brojnih hrvatskih novinarki i novinara te kolega iz Srbije i Bosne i Hercegovine, sudionici 3. Media In Time festivala su i predsjednica Europske federacije novinara i Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko. Ovogodišnjem izdanju pridružili su se i studenti s Odsjeka za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka s kojom je organizator festivala Centar za kulturu medija nedavno potpisao Sporazum o suradnji.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno