24 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. rujna 2024.

Dan otvorenih vrata vinkovačke Gimnazije Matije Antuna Reljkovića

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Dan otvorenih vrata danas je priredila Gimnazija Matije Antuna Reljkovića Vinkovci, jedna od najstarijih škola u sjeveroistočnoj Slavoniji, osnovna 1766. godine u Petrovaradinu odlukom carice i kraljice Marije Terezije kao latinska škola kojom su upravljali isusovci, a koja je 1779. godine prebačena iz Petrovaradina u Vinkovce.

Gimnazija je u svom prostoru ugostila osmaše i njihove nastavnike i ravnatelje te predstavnike Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca. Dobrodošlicu svima poželjela je ravnateljica Ivana Biljan. Gimnazija danas, kazala je, ima 662 učenika u tri obrazovna smjera.

Za sada upisujemo četiri razreda opće, dva prirodoslovno-matematičke i jedan jezične gimnazije. Međutim, zatražili smo od Ministarstva znanosti i obrazovanja uvođenje i prirodoslovne gimnazije. Nadamo se da ćemo dobiti rješenje do početka upisa i da će učenici imati priliku upisati i prirodoslovnu gimnaziju koje za sada u našoj županiji nema”, istaknula je Ivana Biljan.

A iz vinkovačke gimnazije, dobro je poznato, tijekom njezine duge i plodne povijesti izašla su brojna znamenita imena i brojni uspješni ljudi.

Jednom gimnazijalac, uvijek gimnazijalac, jedna je od poruka koja se mogla čuti, a od ove godine uvedena je i nova praksa da se na Dan otvorenih vrata pozove jedan od uspješnih i poznatih gimnazijalaca. Tako se danas osmašima obratio istaknuti Vinkovčanin dr.sc. Dražen Švagelj.

U ime Vukovarsko-srijemske županije, osnivača škole, Danu otvorenih vrata nazočili su župan Damir Dekanić i pročelnica za obrazovanje i društvene djelatnosti dr.sc. Jadranka Mustapić Karlić.

Učenici vinkovačke gimnazije imaju velike uspjehe na razini Republike Hrvatske, jako puno učenika ove škole završava svoje fakultete i ove ocjene koje zasluže ovdje potvrđuju se u njihovom daljnjem školovanju. Oni na to mogu biti ponosni i mi smo na to ponosni, a ono na čemu bi željeli poraditi to je da se po završetku studija vrate u Vinkovce i Vukovarsko-srijemsku županiju. Mi se trudimo pružiti im sve mogućnosti da ovdje ostanu”, istaknuo je župan Dekanić.

Kada je o samoj školi riječ, kazao je, uz izvrsne profesore koje gimnazija ima, Županija nastoji dati maksimum kada je riječ o prostoru i opremi kako bi učenici imali što bolje uvjete za stjecanje znanja.

Svaki put kada dođem u Gimnaziju normalno je da se vrate lijepe uspomene iz mojih srednjoškolskih dana u ovoj školi, kazala je dr.sc. Jadranka Mustapić Karlić.

Posebno sam ponosna kada vidim koliko je Gimnazija evaluirala od tih godina, po prostoru, po opremi, po mnogim stvarima. Taj je napredak jako velik i uvjeti koje današnji učenici imaju stvarno su odlični”, istaknula je Jadranka Mustapić Karlić.

Grad Vinkovci može biti samo ponosan na svoju Gimnaziju, kazao je zamjenik gradonačelnika Josip Romić.

Bez obzira na to što Gimnazija nikada nije imala problem s upisom učenika, jako je važno što je ova naša najstarija vinkovačka škola otvorila vrata učenicima osmih razreda kako bi se kroz jedan kvalitetan program upoznali sa smjerovima koje će danas, sutra pohađati. Neka djeca možda još uvijek nisu sigurna što bi upisala, a kroz jedan ovakav program otvorit će im se neka nova gledišta koja im mogu pomoći u toj odluci”, istaknuo je Josip Romić.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno