12 C
Vinkovci
Utorak, 30. travnja 2024.

Maketari AK „Fenix“ Cerić na 18. Kupu Zagreb

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U organizaciji Zagrebačko maketarsko modelarskog saveza u održan je 18. Kup Zagreb, međunarodno maketarsko natjecanje.

Manifestacija je 3. i 4. lipnja u Familly mall-u u Zagrebu okupila sudionike iz Mađarske, Austrije, Italije, Češke, Slovačke, Slovenije, Srbije, UK i Njemačke, kao i skoro sve klubove iz RH. U konkurenciji za natjecanje bilo je nekoliko stotina vrhunskih maketa.

Posjetitelji Scale model showa mogli su razgledati izložbu „Rudolf Perešin-za let si dušo stvorena“ koja u mjerilu 1/5 predstavlja maketu originalnog zrakoplova Mig-21 na kojem je letio „Rudi“, a tu je i bila predstavljena foto izložba o legendarnom heroju-pilotu.

Također je organizirano predavanje iz povijesti o Domovinskom ratu gdje su generali HV-a Veselko Gabričević i Luka Džanko prenijeli svoja ratna iskustva i doživljaje s bojišnica.

Upriličena je i izložba starodobnih vojnih i civilnih vozila s vozačima u autentičnim odorama. U sklopu natjecanja upriličena je i samostalna izložba maketa i brodova autora Ronalda Vlahovića, koji je i višestruki svjetski prvak na međunarodnim natjecanjima brodomaketara.

Modelarski aero klub Trešnjevka izložila je nekoliko RC maketa-modela zrakoplova koje su u većim mjerilima kao replike stvarnih zrakoplova. Prezentaciju i stručna pojašnjenja glede letećih modela-maketa izvršio je RC pilot i pilot komercijalnog zrakoplovstva Tomislav Gržetić.


Na Scale model showu predstavljena je maketa najnovijeg električnog hiper automobila vrhunske tehnologije Nevere, tvrtke Rimac automobili.

Nezaobilazni dio svakog natjecanja je i onaj trgovački, odnosno štandovi poznatih proizvođača maketa, maketarskog pribora i potrepština, literature i boja.

Samo natjecanje bilo je podijeljeno u tri grupe: djeca do 12 godina, juniori 13-18 godina te seniori i oko tridesetak potkategorija.

Za Aero klub“ Fenix“ Cerić natjecali su se seniori: Mate Rapčan, Darko Krajinović, Mato Barišić, Stjepan Bartolović, Dragoljub Savanović i junior: Damjan Krajinović. AK „Fenix“ Cerić osvojio je ukupno pet medalja i to: Damjan Krajinović-zlatnu za maketu F6-F3 Hellcat, Darko Krajinović-srebrnu za maketu FIAT G-50 Bis NDH, Mate Rapčan-srebrnu za maketu F-14 D Super Tomcat, te brončanu za maketu F-14 D Grumann, Dragoljub Savanović-brončana za maketu jedrenjaka HMS „Victory“. Maketari AK „Fenix“ Cerić nastavljaju s nizanjem uspjeha i promidžbom kvalitete maketarstva.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno