21 C
Vinkovci
Petak, 20. rujna 2024.

Ponose se istraživačkim radom koji je rezultirao s 31. knjigom

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Pripremajući se za obilježavanje 30. obljetnice rada dogodine, vinkovačka Gatalinka, koja djeluje kao Kulturni centar osnovan 1994. godine, kontinuirano niže uspjehe. Zadnji je onaj kojim se podičila dječja skupina osvojivši na nedavnom 20. Festivalu dječjeg folklora Hrvatske u Kutini 1. mjesto u uzrastu od 10 do 15 godina s prikazom svatovskoga običaja.

Nije ovo prva nagrada, bilo ih je dosad puno na brojnim festivalima i smotrama i za folkloraše kao i za zbor, a zahvaljujući kvalitetnom radu s malim folklorašima upravo Gatalinka od sljedeće godine preuzima organizaciju i iz Kutine u Vinkovce dovodi Festival dječjeg folklora Hrvatske.

Ponosni smo na to jer to je priznanje našem radu, a isto tako bit će to još jedna važna manifestacija u Vinkovcima” ističe predsjednica KC Gatalinka Blanka Žakula dodajući kako je pred dječjom skupinom uskoro još jedan važan nastup. Naime, kao dječja skupina jedini će predstavljati Hrvatsku na međunarodnom susretu CIOFF folklornih organizacija iz cijeloga svijeta, koji će biti održan početkom studenoga u Đakovu, a okupit će predstavnike 150 zemalja.

A rad s djecom ono je na čemu je Gatalinka niknula i što kroz svoju Školu folklora, kao i Dječji zbor, uspješno njeguje već tri desetljeća. Međutim, još je niz projekata po kojima su postali poznati i priznati u Hrvatskoj i međunarodno. Tako je 1996. pokrenut Seminar folklora Slavonije, Baranje i Srijema koji se potom širi na Seminar folklora panonske zone. Slijedi i Seminar o izradi tradicijskih frizura, onda i natjecanja Etno kreacija Hrvatske i Etno frizura Hrvatske te manifestacija Etno frizure svijeta kao i etno revije.

U radu Gatalinke svakako se izdvaja i izdavačka djelatnost koja je naslonjena na istraživački rad Blanke Žakule i suradnika Gatalinke, stručnjaka u područjima koja se obrađuju.

Kulturni centar Gatalinka do sada je izdao 31. knjigu od kojih 7 udžbenika, a sve što je objavljeno je dokumentirana istražena građa tradicijske baštine Hrvatske. Na to sam posebno ponosna jer to ostaje kao nešto iz čega će buduće generacije učiti. Također, tu su i dva časopisa Etno revija na hrvatskom jeziku i Etno frizure svijeta na hrvatskom i na engleskom jeziku, a koji izlaze jednom godišnje”, ističe Blanka Žakula napominjući kako je Gatalinka izdala i DVD „Poskočite anđeli” s tradicijskim dječjim igrama VSŽ te CD „Gatalinka” s dječjim pjesmama gdje su autori i tekstova i glazbe svi Vinkovčani i CD „Stari glas” s pjesmama VSŽ.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno