24 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. rujna 2024.

Projekt osnovnoškolaca iz Marinaca ponovno među tri najbolja u Hrvatskoj

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr
Povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka za odgoj i obrazovanje te kulturu i turizam odabralo je projekt „Svakom slikom, mirisom i notom dušu moju napajaš ljepotom“ učenika PŠ Marinci među tri najbolja projekta osnovnih škola iz cijele Republike Hrvatske, priopćila je danas Osnovna škola Zrinskih Nuštar.

Ovaj su projekt učenici predstavili u Splitu na 16. nacionalnoj smotri Turističke kulture čiji su organizatori Prokultura – Opservatorij kulturnih politika uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske.

Ovogodišnja tema bila je potaknuti učenike na istraživanje kulturne i prirodne baštine kao temeljnog preduvjeta izgradnje svijesti o vlastitom, lokalnom i nacionalnom identitetu, ali i poštovanja „identiteta drugoga“. Kroz projekt „Svakom slikom, mirisom i notom dušu moju napajaš ljepotom“ pokušali su, napominju iz škole, dočarati sve najljepše, najmirisnije, najukusnije, najraspjevanije i najrasplesanije sa samoga istoka Lijepe Naše –život, srce i dušu Vukovarsko-Srijemske županije.

Foto: Osnovna škola Zrinskih Nuštar
“Navedenim smo na kvalitetan i djeci zanimljiv način integrirali spoznaje prirodoslovnoga, društveno-humanističkoga i tehničko-informatičkoga područja, a sve s jednim ciljem – istraživati, otkrivati, predstaviti i turistički promovirati našu Vukovarsko-srijemsku županiju kroz sva bogatstva koja su joj „upisana u genetski kod“. Stvorili smo materijalni trag, odnosno knjigu koja ima duhovnu, kulturnu, tradicijsku i turističku vrijednost, a ona osobna, za svakoga od nas koji smo uključeni u projekt, neprocjenjiva je”, pojašnjavaju.

Sve navedeno uvidjelo je i stručno povjerenstvo koje je dodijelilo po četvrti put priznanje „Škola prijatelj baštine i turizma“ za dugogodišnji kreativan i inovativan rad na području istraživanja i očuvanja baštine u kontekstu promišljanja turističkog razvoja zavičaja. Osim velikog priznanja nagrađeni su i trodnevnim boravkom u Splitu tijekom kojega su učenici Bruno Odor, Magdalena Rendulić i Nicole Kvaka uživo predstavili projekt. Za svoj su suvereni i upečatljiv nastup u srcu Dioklecijanove palače, na samome Peristilu, dobili posebne pohvale dr. sc. Nansi Ivanišević, predsjednice organizacijskog odbora te viših savjetnika Agencije za odgoj i obrazovanje.

Priznanja, zahvalnice i darovi uručeni su im na svečanosti zatvaranja Smotre. Osim učenika, učiteljice Nevenka Škrabo i Marija Lesandrić bile pozvane na Smotri održati predavanje tijekom kojega su predstavile primjere dobre prakse i razmijenile iskustva s učiteljima iz drugih krajeva Lijepe Naše.

“Veliki je ovo uspjeh, kako za našu školu, tako i za širu lokalnu zajednicu jer smo svoje mjesto, Općinu Nuštar i zavičaj predstavili na najbolji mogući način. Ovim se putem želimo zahvaliti ravnatelju i našoj školi na bezrezervnoj podršci, načelniku Općine Nuštar na financijskoj pomoći te roditeljima naših sadašnjih, ali i bivših učenika, koji su nam nesebično pomogli kako bi naše predstavljanje bilo popraćeno sjajem šlinge, dukata, narodnog ruha i mirisa zavičaja”.

Foto: Osnovna škola Zrinskih Nuštar

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno