Uz tamburaše, pregršt delicija od šparoga, lepinjice, kolače… i, naravno, kobasice i kulenove seke, večeras je u lijepom ambijentu Stare škole u Andrijaševcima održana prva manifestacija pod nazivom GastRo A.
Natjecateljski je to susret proizvođača kobasice i kulenove seke, prvi takav u u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a s ciljem promocije ova dva suhomesnata specijaliteta uz dodatak šparoge, kraljice povrća i kraljice proljeća.
Nositelj je ove manifestacije Općina Andrijaševci, uz potporu Vukovarsko-srijemske županije, Agro-klastera d.o.o. i Turističke zajednice VSŽ, te u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, Udrugom kuhara Vukovarsko-srijemske županije kao i Udrugom žena „Žena“ Rokovci-Andrijaševci.
„Meni je srce stvarno na mjestu jer smo dobili jednu prekrasnu manifestaciju koja će doprinijeti brendiranju proizvoda naših domaćih proizvođača. Htio bih zahvaliti svima što su donijeli svoje uzorke na ocjenjivanje i nadam se da će biti zadovoljni s ocjenama. Mi ćemo sigurno dati dodatni napor da ova manifestacija postane tradicionalna jer i naši proizvođači i ova publika to zaslužuju”, istaknuo je načelnik Ante Rajković.
Da je manifestacija GastRo A pravi put kada je riječ o proizvodnji i promociji kobasice i kulenove seke, siguran je i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.
„Dali smo maksimala trud, u skladu s našim razvojnim programima u poljoprivredi i u turizmu. Pozivamo i druge da se povedu za primjerom Općine Andrijaševci. Želimo brendirati naše proizvode, želimo im dati prepoznatljivu markicu i time bolju izlaznost na tržište i bolju cijenu na tržištu. Želimo legalizirati onu proizvodnju koju evidentno imamo u našim mjestima i želimo što prije izaći iz ove krize koju je prouzročila Afrička svinjska kuga. Mislim da je ova manifestacija u svemu tome jako važna kao jedan od načina promocije, a kada vidim sve ove ljude večeras ovdje, domaće i goste, mislim da smo u tome i uspjeli”, istaknuo je župan Dekanić.
A na prvi GastRo A u Andrijaševcima na ocjenjivanje je stiglo ukupno 49 uzoraka, 24 uzorka kobasice i 25 uzoraka kulenove seke.
Šampioni u obje kategorije dolaze iz PG Janko Čuha iz Soljana, s 90,04 bodova za kobasicu i 91,66 bodova za kulenovu seku.
U kategoriji kobasica dodijeljene su još 4 zlatne, 13 srebrnih i 4 brončane medalje te dvije zahvalnice za sudjelovanje.
U kategoriji kulenova seka dodijeljeno je još 8 zlatnih, 13 srebrnih te 3 brončane medalje.
„Ova manifestacija siguno ima osnove da postane nešto veće. Ovdje su jako dobri i marljivi ljudi, ljudi koji znaju kako napraviti dobar proizvod. Danas smo imali priliku kušati 24 kobasice i 25 kulenovih seka. Vrlo često su to bili uzorci u obje kategorije od istih gospodarstava, a ono što smo mogli vidjeti to je da proizvođači koji znaju napraviti jedan proizvod, znaju napraviti i drugi proizvod jako dobro. Oni su pokazali kako se nešto može lijepo napraviti, a ovo večeras pokazuje kako se može lijepo i prezentirati i pokazati onaj pravi slavonski duh”, istaknuo je voditelj panela za ocjenjivanje izv. prof. dr. sc. Ivica Kos s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.
Dobrodošao gost večeras je u Andrijaševcima bio i popularni hrvatski chef Tomislav Špiček.
„Sigurno je da se ovdje mogu probati kvalitetne i dobre stvari i ja uvijek dižem palac gore za takve manifestacije i takve proizvode. Mi smo u Hrvatskoj jako bogati s hranom i trebamo držati do tradicionalnih jela, ali ih moramo možda malo s pomacima raditi. U svakom slučaju ono što imamo to su jako kvalitetne i dobre namirnice”, istaknuo je Tomislav Špiček.