18 C
Vinkovci
Subota, 28. rujna 2024.

Franjo Orešković preuzima dužnost vukovarsko-srijemskog župana do lokalnih izbora

Više od autora

- vl promo-

Kao što smo ranije izvijestili, dosadašnji župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić dao je ostavku, a mijenjat će ga njegov dosadašnji zamjenik Franjo Orešković, kako nalaže Zakon o lokalnim izborima.

Dužnost će obavljati do 18. svibnja iduće godine kada će biti održani redovni lokalni izbori.

No, lokalni dužnosnici koji odstupe ili im završi mandat, imaju određena prava financijskog predznaka, ali i pravo povratka na prethodne poslove sukladno stručnoj spremi.

Prema Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, jedno od osnovnih zajamčenih prava po prestanku profesionalnog obnašanja dužnosti je pravo na naknadu plaće i staž osiguranja u visini prosječne plaće koju su primali posljednjih šest mjeseci.

Nerijetko se može čuti kako je riječ o pravu izvršnih čelnika i njihovih zamjenika na tzv. „6+6”, no ono se odnosi samo na državne dužnosnike. Lokalni nemaju to pravo, ali po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti Damir Dekanić ima pravo na punu plaću sljedećih šest mjeseci.

Također, zamjenik koji preuzima dužnost čelnika, u ovom slučaju župana, Franjo Orešković ostvaruje od danas pravo na njegovu punu plaću.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno