11 C
Vinkovci
Subota, 5. listopada 2024.

Ultramaratonci Vukovar-Srebrenica: Šaljemo poruku mira i pomirenja

Više od autora

- vl promo-

Sudionici počasnog Ultramaratona Vukovar – Srebrenica po 13. su put utrčali u vinkovačku pješačku zonu i tako odradili svoju prvu, ujedno i najkraću etapu od 31 kilometar.

Namjera organizatora je kroz 227 otrčanih kilometara na ruti Vukovar/Ovčara – Vinkovci – Brčko – Janja – Zvornik – Srebrenica/Potočari podsjetiti na sve nevino stradale žrtve tijekom srpske agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Svaki dan ultramaratonci u prosjeku istrče više od jednog maratona. U prvom tjednu sedmog mjeseca temperature su ekstremno visoke, tako da ovaj projekt zahtjeva nadljudske napore, kao i emocionalne, fizičke i psihičke. Upravo zato što je akumulirani umor nakon 2,3 dana ogroman i tu se javljaju prvi problemi, međutim, naši maratonci pripremaju se iz godine u godinu i trče ovaj maraton već godinama”, rekao je član Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije i jedan od organizatora ultramaratona mira Vukovar-Srebrenica Admir Hasanović.

Znaju otprilike koji ih problemi susreću tijekom etapa, ali uz jaku podršku Vinkovaca, Vukovara, Brčkog, zajednice iz Janje, Zvornika i memorijalnog centra iz Potočara, uspiju sve odraditi i prenijeti poruku mira i pomirenja.

Ove godine, kaže, imaju malo izmijenjenu ekipu, a ukupno je 5 trkača i 3 člana logistike. Jedan od njih je idejni začetnik ultramaratona Duško Štrbac iz Zagreba koji trči po 13. put.  Veteran, dragovoljac i invalid Domovinskog rata izgubio je brata u ratu. „Cilj mi je spojiti dva najveća stratišta nakon Drugog svjetskog rata. Zahvaljujući Vijeću bošnjačke nacionalne manjine, oni su prihvatili moj projekt i Bogu hvala još se održava”, kazao je. „Trčanje mi ne predstavlja problem, bez obzira na ove vrućine. Mi treniramo na minus 10 i na plus 35, a sve je lako kad znamo s kojim ciljem to činimo”, a to je pokloniti se žrtvama sa sve tri strane s glavnom porukom, da se ovo nikad ne ponovi!

Vinkovci su također pretrpjeli ratna razaranja i ljudske žrtve pa su iz gradske uprave došli pružiti podršku ultramaratoncima i poslati poruku mira i tolerancije. „Gradovi Vukovar i Srebrenica povezani su velikom tragedijom, ogromnim ljudskim žrtvama i ratnim razaranjima. Ovaj ultramaraton podsjetnik je na nevine ljudske žrtve. Isto tako i apel za one koji imaju informacije da pomognu kako bi se pronašli nestali, čija je sudbina još neizvjesna”, poručila je ovom prigodom pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Andrea Vinković.

Povezani članci

- vl promo-


Posljednje objavljeno