12 C
Vinkovci
Nedjelja, 6. listopada 2024.

Prvo i treće mjesto na Đakovačkim vezovima za članove KUD-a Slavko Janković Rokovci-Andrijaševci

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Članovi KUD-a Slavko Janković Rokovci-Andrijaševci na sinoćnjem Izboru najljepšeg ruva na Đakovačkim vezovima osvojili su prvo i treće mjesto.

U kategoriji momaka Hrvoje Levaković osvojio je 1. mjesto, dok je Daliborka Plažanin u kategoriji snaša zaslužila 3. mjesto. Čestitamo!

Ono najljepše u Slavoniji, Baranji i Srijemu jesu ljudi, nije samo ljepota ono kako izgledamo, što nosimo od narodnog ruha, već je ljepota naših ljudi ono što nosimo u sebi – dobra duša, kažu organizatori Đakovačkih vezova.

NAGRAĐENE SNAŠE:
1. mjesto – Gordana Doko
2. mjesto – Ana Borevac
3. mjesto – Daliborka Plažanin
NAGRAĐENI MOMCI:
1. mjesto – Hrvoje Levaković
2. mjesto – Danijel Kolarević
3. mjesto – Nikola Dubravac
NAJLJEPŠE NOŠENO NARODNO RUHO
Najfotogeničnija djevojka – Ružica Žužić
1. mjesto – Ivana Harnoš
2. mjesto – Dorotea Vargašević
3. mjesto – Ivana Bošnjak

Izbor najboljeg nošenog tradicijskog ruha održava se od prvih Đakovačkih vezova 1967. godine te svoju tradiciju temelji na dobroj volji i aktivnom sudjelovanju pojedinaca i skupina s područja Slavonije, Baranje i Srijema, kao i na angažmanu i suradnji s brojnim stručnjacima etnolozima tijekom ovoga razdoblja.

Izbor je utemeljen s ciljem predstavljanja najreprezentativnijih primjeraka narodnih nošnji i očuvanja tradicijskog tekstilnog rukotvorstva na području Slavonije, Baranje i Srijema.

Pri izboru najboljeg nošenog ruha važna su vremenska i stilska usklađenost narodne nošnje (uključujući obuću, češljanje, pokrivalo za glavu, rekvizite i dodatke), ali i ukupna prezentacija i dojam koji natjecatelj ostavlja. Pod time se podrazumijeva i poznavanje narodne nošnje u koju je natjecatelj odjeven te kontekstualizacija narodne nošnje u periodu ili prigodi za koju je narodna nošnja nošena.

Povezani članci

- vl promo-


Posljednje objavljeno