23 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. rujna 2024.

Fra Josip Blažević na Cresu vodio ljetni kamp za mlade

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr
U samostanu sv. Franje Asiškoga franjevaca konventualaca u Cresu, od 10. do 17. kolovoza održan je ljetni kamp za mlade na temu “Umijeće življenja”. Voditelj kampa bio je fra Josip Blažević, gvardijan vinkovačkog samostana sv. Antuna Padovanskoga, a sudjelovalo je četrdesetak mladih, uglavnom iz središnje i istočne Hrvatske, studenata i radničke mladeži.
Foto: Samostan sv. Antuna Vinkovci
Kako kažu u Samostanu sv. Antuna, cilj kampa bio je usvojiti neka umijeća i steći znanja od iznimne važnosti za mudar i kvalitetan kršćanski život (ars vivendi), koja se ne podučavaju na sveučilištima, nego ih se prepušta vlastitom snalaženju. Tečaj je obuhvatio razne psihološko-duhovne radionice i vježbe preuzete pretežno iz logoterapije, geštalta, transakcijske analize i obiteljskih konstelacija, obogaćene kršćanskim elementima i integrirane u kršćansku tradiciju.
Mladi su prošli kroz Perlsovih pet slojeva ličnosti na putu do vlastite autentičnosti na primjeru sv. Franje Asiškoga, vježbali bivanje u sadašnjem trenutku, osobito kroz iskustvo kršćanske kontemplacije, svladavali umijeće postavljanja granica (kako reći „ne“), učili o emocijama i fazama kontakta, utjecaju transgeneracijske traume i drugo. Otkrivanje autentičnog “ja” je od ključne je važnosti za ispravno shvaćanje sebe i svijeta oko sebe.
“Atmosfera je bila opuštena i vedra, mladi su dan započinjali misom u samostanskoj crkvi sv. Frane, u vrtu kontemplativno molili krunicu a časoslov molili pod krošnjama samostanskih stabala. Bilo je dovoljno vremena i za uživanje u prirodnim ljepotama i blagodatima Cresa, kupanje u moru, razne sportske aktivnosti i dobro osmišljene društvene igre koje su bile u službi ponavljanja naučenoga i dubljeg međusobnog upoznavanja”, opisuju naši franjevci, dodajući kako su na kraju mladi za svakoga ponaosob na jednom listu papir ostavili upisane poticajne dojmove, koje su ponijeli za uspomenu da im posluže kao podrška u najtežim životnim situacijama.
Foto: Samostan sv. Antuna Vinkovci
Foto: Samostan sv. Antuna Vinkovci

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno