13 C
Vinkovci
Petak, 20. rujna 2024.

Alojz Kralj: U ovome poslu najbitnije je biti koncentriran cijelu utakmicu

Više od autora

- vl promo-

Svi koji redovno odlaze na domaće utakmice Cibalije definitivno znaju tko je Alojz Kralj, vinkovačkoj javnosti poznatiji kao Žućo. Od 1992. godine spiker je na utakmicama nebeskoplavog kluba i postao je jednim od zaštitnih lica kluba iz Genscherove 10b.

Sugovornik se itekako dobro sjeća svoje prve utakmice na kojoj je bio spiker, a tada je drugoligaš Mladost iz Cerića na stadionu u Vinkovcima igrao svoju domaću utakmicu. Kasnije ga je, kako nam je rekao, tadašnji tajnik Cibalije, Ranko Zagorac, pozvao da bude klupski spiker. Njegov debitantski nastup bio je 30. kolovoza 1992. godine u pobjedi Vinkovčana protiv Dubrovnika s minimalnih 1:0.

„Najvažnije je prilagoditi se samoj situaciji na terenu, moram biti budan i pratiti sve. Kada su najave igrača i kada netko dobije karton, ne smijem pogriješiti i reći krivog igrača ili zapamtiti krivi broj. U kratko, potrebno je biti koncentriran cijelu utakmicu. Ako dođe do pogreške, onda se ispričam gledateljima i podijelim točnu informaciju, ali do većih grešaka do sada nije došlo”, istaknuo je Žućo.

Iako nikada nije bio nogometaš, 65-godišnjak shvaća nogometnu igru i pravila. Naime, od 1978. do 1981. godine bio je nogometni sudac s republičkim zvanjem, a u moru utakmica, sudio je i susrete juniora Cibalije, tadašnjeg vinkovačkog Dinama. Uz to, u mlađim danima bio je izrazito brz, a 100 metara uspio je istrčati za 11,2 sekunde. U svojoj spikerskoj karijeri odradio je brojne utakmice, što prvoligaške, drugoligaške, trećeligaške, reprezentativne, ali i one u Europi. No, dvije će mu ostati u posebnom sjećanju.

„U sjećanju mi je najviše ostao naboj na utakmici protiv Obilića. Kompletna atmosfera na toj domaćoj utakmici me oduševila i na kraju smo pobijedili rezultatom 3:1. S druge strane, vrhunac karijere mi je što sam bio službeni spiker na finalnom susretu Kupa Hrvatske 2018. godine, kada su u Vinkovcima igrali Dinamo i Hajduk. Iz Hrvatskog nogometnog saveza povjerili su mi tu čast, voditelj programa kao spiker bio je Frano Ridjan, a ja sam bio zadužen za sportski dio”, ponosno je rekao Kralj dodavši kako je što stariji, sve više emotivniji.

FOTO: Privatni album

U njegovom poslu velika su mu podrška njegova supruga Snježana i unuk Dorian. Supruga mu daje najveću potporu i danas u njegovoj bolesti, a postoji mogućnosti da ga dostojno zamjeni njegov unuk.

„Današnji mladići imaju sto kombinacija. On ide u Glazbenu srednju školu i bojim se da će ga od ovog posla odvući sviranje. Svira klavir, harmoniku i gitaru, ali voli nogomet više od mene i moga sina. Pozna svakog igrača i vrlo je aktivan tijekom cijele utakmice. Odluku treba donijeti on”, kazao je.

Tijekom svog rada sugovornik je upoznao brojne igrače, aktivno je svirao u bendu s današnjim predsjednikom Damirom Mustapićem, a od prošlih igrača u najboljem odnosu bio je s Stankom Mršićem i Davorom Mladinom koji ga uvijek prilikom dolaska u Vinkovce dođe pozdraviti. Za kraj, Jarminčanin se nadovezao na subotnju utakmicu protiv Rudeša na kojoj ga je oduševio pristup igrača.

FOTO: Privatni album

„Baš kako je i trener Sesar rekao, do onoga prvog prekida za vodu na terenu je bila jedna momčad, a poslije toga kao da je na teren istrčala jedna posve nova momčad. Igra i organizacija su nakon tog odmora bile stvarno na visokoj razini i konačno smo mogli gledati jednu pravu Cibaliju. Samo neka nastave tako i sve će biti dobro”, zaključio je Alojz Kralj – Žućo.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno