13 C
Vinkovci
Petak, 20. rujna 2024.

Ekipa Prijatelji Vukovar-Vinkovci skuhala najbolji pekmez na jubilarnoj 10. Pekmezijadi

Više od autora

- vl promo-

U sklopu 10. Dana salaša Tena danas je održano jubilarno deseto izdanje popularne Pekmezijade. Sudjelovalo je ukupno 34 ekipe, a osim što je napravljena velika količina ukusnog pekmeza, za posjetitelje su pripremljene i druge aktivnosti.

„Posjećenost je puno veća u odnosu na prošle godine. Sretni smo što svake godine pokušavamo cijeli događaj podići na jednu višu razinu. U žiriju za ocjenjivanje pekmeza imali smo šest ljudi, to su tehnolozi iz velikih poduzeća. Također, svoje su mjesto u stručnom žiriju pronašli i prošlogodišnji pobjednici koji su dali svoj doprinos. Mislim da je žiri dovoljno stručan i da je na najbolji način procijenio koji je pekmez najbolji“, rekao je Ante Tustonjić, voditelj marketinga poduzeća Boso, organizatora ovoga događaja, dodavši kako je za djecu organiziran malonogometni turnir, a najbolji su bili mališani Cibalije.

FOTO: Škola nogometa HNK Cibalia Vinkovci

Nakon što je stručni žiri kušao uzorke svih skupina, na kraju programa saznali smo ona najbolje. Pobjedu na jubilarnom desetom izdanju pamtit će ekipa Prijatelji Vukovar-Vinkovci. Drugo mjesto pripalo je ekipi Cice Mice Stari Mikanovci, a treće ekipi Divanuše Cerna.

„Jako smo sretni i zadovoljni s osvojenim prvim mjestom, ovome se nismo nadali. Tajna je u bakinom receptu, samo šljive i šećer, ništa više. Ove godine su šljive bile prekrasne, a stavili smo dva kilograma šećera. Tri i pol sata smo miješali, to je recept za pobjedu. Četvrtu godinu smo ovdje, a radi se o prijateljima iz Vinkovaca i Vukovara“, otkrila je Valerija Kovač, članica pobjedničke ekipe.

Osim ocjenjivanja pekmeza, proglašeni su i najbolje uređeni stolovi. Prvo mjesto pripalo je ekipi Rastoke iz Vrbanje, drugoplasirana je bila ekipa Udruge KAJ iz Jarmine, a treće su bile pripadnice Udruge hrvatska žena Vođinci.

„Mi smo iz ulice koja se zove Rastoke u Vrbanji. Radi se o tome da smo se htjeli prisjetiti slavonske tradicije u kojoj su ljudi prije puno više radili nego danas. Uz to sve, nije izostajala glazba pa nam je bio cilj vratiti to vrijeme u sadašnjost, a mislim da smo u tome uspjeli. Veselimo se što smo osvojili prvo mjesto, to nam je bio današnji cilj“, ponosno je izjavila Gabrijela Zečević, jedna od članica pobjedničke ekipe.

Uz one najbolje, tri ekipe dobili su pohvale. Riječ je o Udruzi žena Bobočanke iz Bobote, komletinačkim Pumpericama i o Zagrebačkoj školi pekmezarstva.

Kako nam je ispričala Marija Rakuša, članica zagrebačke ekipe, njezin suprug Damir dobio je na natječaju poduzeća Boso putovanje na dva dana u Vinkovce i Vukovar.

„Krenuli smo jučer ujutro iz Zagreba, obišli smo kuću Ivana Kozarca i otišli u Vukovar na vodotoranj i Vučedol. Ovdje je jako lijepo, nismo ranije sudjelovali na sličnim manifestacijama. Jedna ekipa bila je odustala i rekli su nam da ima slobodno mjesto. Nas je 40, rekli smo da želimo sudjelovati. Sve je improvizacija, nismo se pripremili. Svatko je dao određeni doprinos“, istaknula je.

Ovakvi događaji svakako su od iznimne važnosti za očuvanje tradicije i slavonskog identiteta, koji se nezasluženo u posljednje vrijeme pomalo zaboravljaju. Također, posjetitelji su imali priliku proći kroz sajam autohtonih proizvoda na čijim je štandovima bilo mnoštvo kvalitetnih proizvoda.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno