24 C
Vinkovci
Petak, 20. rujna 2024.

O kulturnoj baštini na još jednom Seminaru folklora Panonske zone

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Od 24. do 28. kolovoza u Vinkovcima se održava 29. Seminar folklora Panonske zone, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Vinkovaca. Koncept predavanja usmjeren je na scensku primjenu folklora, a kao polazište se uzima izvorna građa prikupljena na terenu. Tradicijsku građu odabiru voditeljica seminara Blanka Žakula i predavači tradicijske baštine s pojedinih mikro lokacija.

Kako pojašnjavaju organizatori iz Kulturnog centra Gatalinka, na seminaru 2024. godine nositelj nastave je predavač Vladimir Kuraja, a polaznicima će kroz dva dana teorijske i praktične nastave biti predstavljena baština (materijalna i nematerijalna) lokaliteta Resnik i okolnih sela.

Kroz teorijsku i praktičnu nastavu, polaznici će se upoznati s glavnim kulturološkim obilježjima ovog lokaliteta. Osim toga, bit će im predstavljena glazbena i plesna baština još četiriju mikro lokacija: dvije s područja Slavonije, Novska, predavač Leo Pavlović i Požega, predavačica Jelena Draksler te selo Velika Mlaka s područja Turopolja, predavač Bruno Bogdan.

„Dio seminara obuhvaća i proces stvaranja novih scenskih prikaza baštine na sceni. Polaznicima će u kreativnom procesu i osmišljavanju scenskih prikaza pomagati folkloristi koji su predavači i organizatori seminara. Uz osmišljavanje novih koreografija — scenskih prikaza, polaznici će se kroz nastavu metodike rada s folklornim skupinama upoznati s različitim načinima vođenja proba i pripremanja folklornih skupina za nastupe“, stoji u pojašnjenju.

Dio inozemnog iskustva u stavljanju plesne baštine na scenu i radu s folklornim skupinama, predstavit će mr. Ljupka Stefanovska, magistra etnokoreologije, docentica na UGD Štip, Makedonija. Kolegij Tambure vodit će Darko Čuvidić, Luka Juriša predavat će o tamburama samicama, više od gajdama, dudama, dvojnicama i jedinki polaznicima će pojasniti Filip Golubov, Mihael Večković i Stjepan Večković, a o lijerici Ivan Vidić i Leo Fekete.

Nastava će se održavati u Gradskom kazalištu Joza Ivakić Vinkovci, Kulturnom centru Gatalinka i u Hotelu Admiral, a dio naučene građe bit će prezentiran na koncertu za građane grada Vinkovaca i goste na Trgu bana Josipa Šokčevića, 27. kolovoza u 21 sat.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno