23 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. rujna 2024.

U prvim danima u obranu domovine stalo je preko 300 Novoselaca

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Vinkovci – Vinkovačko Novo Selo osnovana je početkom 2020. godine. S područja MO VNS preko 300 dragovoljaca sudjelovalo je u prvim danima obrane RH kao pripadnici borbenog sektora, ističu u ovoj udruzi.

Evidentirali smo 15 poginulih i do sada preko 50 umrlih bivših razvojačenih branitelja. Cilj naše udruge je okupljanje branitelja – dragovoljaca s našega područja, njegovanje i očuvanje tradicija nastalih tijekom Domovinskog rata, zaštita statusa i promicanje interesa članova udruge te svih sudionika i stradalnika Domovinskog rata, obilježavanje godišnjica važnih događaja i bitaka te promicanje zajedničkih interesa naših branitelja i članova obitelji“, ističe predsjednik Igor Banovac napominjući kako udruga trenutačno okuplja nešto više od 60 članova. Svoje aktivnosti, kaže, financiraju putem javnih poziva Grada Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije i Ministarstva hrvatskih branitelja.

Niz aktivnosti provode i ove godine. U travnju, s prijateljima iz Starih Mikanovaca i Slakovaca i braniteljicama iz Vinkovaca, bili su na Kupresu na obilježavanju Dana sjećanja na sve poginule i nestale hrvatske žrtve na tom području. Tom prilikom uputili su se i do Livanjskog polja i posjetili Memorijalni centar Rujani.

Među onima koji su nas tamo primili i upoznali nas s tijekom bitke za obranu toga dijela Livna i južne Hrvatske, bio je i tadašnji zapovjednik obrane Jure Granić, koji je srednju školu završio upravo u Vinkovcima pa nam je i to jedna od poveznica“, ističe Banovac.

Krajem travnja sudjelovali su na proslavi Dana općine Plitvička jezera te su na drugoj Unsko-Plitvičkoj kotlićijadi postigli zapažen rezultat među 24 ekipe.

Naši branitelji jedini su kuhali fiš, koji je u tom kraju brojnim ljudima nepoznanica. Tako da su mnogi pohrlili probati slavonski fiš koji je sve oduševio“, kaže Banovac.

Svečano je obilježen i Dan državnosti. Članovi udruge bili su na misi, zapalili svijeće i položili vijence te održali boćarski turnir u spomen za sve poginule, nestale i umrle branitelje VNS. Počast braniteljima koji su za slobodu domovine dali živote odana je i u prigodi Dana MO VNS. Također, dio članova u srpnju je sudjelovao na trodnevnoj duhovnoj obnovi za branitelje i stradalnike Domovinskoga rata u Međugorju pod geslom ”I danas živimo domoljublje, zagledani u Isusa molitelja i patnika”.

Za ovu godinu planiraju još otići na Kordun i obilježiti 33. godišnjicu stradanja i okupacije Slunja, održati redovitu godišnju Skupštinu te božićni domjenak. Udruga, napominje Banovac, kontinuirano pomaže u pojedinačnim slučajevima članovima u potrebi gdje je to moguće. Između ostaloga, obratili su se i ministru branitelja i županu s inicijativom za otvaranje ljekarne u novoj ambulanti u VNS.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno