24 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. rujna 2024.

Stari Jankovci dobit će spremnike za stakleni otpad

Više od autora

- vl promo-

Općina Stari Jankovci potpisala je ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji se odnosi na nabavu plastičnih spremnika za staklo. Ovaj projekt ima cilj poboljšanja sustava odvojenog sakupljanja komunalnog otpada te je usmjeren na unapređenje uvjeta za sve mještane općine.

Načelnik Općine Dragan Sudarević potpisao je ugovor s Fondom u kojem je osigurano sufinanciranje projekta u iznosu od 30.000,00 eura. Ukupna vrijednost cijelog projekta procijenjena je na 40.625,00 eura, što znači da će Fond pokriti značajan dio troškova, dok će ostatak financirati Općina iz vlastitih sredstava.

Naime, ovim projektom omogućit će se mještanima lakši i praktičniji način prikupljanja stakla, s obzirom na to da će svako kućanstvo dobiti posebne spremnike za stakleni otpad. Projekt je samo jedan u nizu napora za poboljšane uvjete života mještana te poticanje na ekološki odgovorno ponašanje. Nabavom spremnika za staklo očekuje se značajno smanjenje količine nepravilno odloženog otpada, a samim time i očuvanje okoliša. Uključivanje lokalne zajednice u ovakve projekte pokazuje važnost suradnje između institucija i građana na putu prema održivijoj budućnosti.

Podsjetimo, Općina Stari Jankovci već je 2021. godine realizirala sličan projekt nabave spremnika za plastiku. Temeljem Odluke Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Javnog poziva za iskazivanje interesa o nabavi spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, Općina je osigurala 1193 spremnika za razvrstavanje plastike, zapremine 240 litara. Nabava tih spremnika sufinancirana je 85% iz sredstava Operativnog programa konkurentnosti i kohezije 2014-2020, dok je preostalih 15% osigurano iz općinskog proračuna. Spremnici su isporučeni Općini te su dodijeljeni svakom kućanstvu koje je korisnik usluga odvoza otpada.

Očekuje se da će provedba ovog projekta pridonijeti stvaranju čišće i urednije općine, a mještanima omogućiti jednostavniji način odlaganja staklenog otpada, čime će se potaknuti i njihova svijest o važnosti pravilnog gospodarenja otpadom.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno