23 C
Vinkovci
Utorak, 8. listopada 2024.

Relikvija sv. Franje svečano dočekana u crkvi sv. Antuna u Vinkovcima

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Brojni vjernici okupili su se jutros u samostanskoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Vinkovcima kako bi dočekali relikviju sv. Franje Asiškoga koja je je sinoć svečano donesena u crkvu Bezgrešnoga Srca Marijina u Vinkovačkom Novom Selu.

Svetu misu predvodio je fra Jere Vujić uz koncelebraciju fra Igora Horvata, a relikviju sv. Franje u crkvu sv. Antuna Padovanskog svečano je unio fra Josip Blažević, gvardijan, s fra Vladimirom Vidovićem, koji ju je 28. rujna preuzeo iz Svetog samostana u Asizu.

Čašćenje relikvija dio je predaje crkve. Uvijek ga je pratila osjećajnost, pobožnost, molitva za zagovor i milost, istaknuo je fra Vladimir Vidović.

Susret i molitva u nazočnosti relikvija sv. Franje Asiškoga vođeni su evanđeoskim svjetlom, a to znači da ih vidimo u povezanosti s vjerom u uskrsnuće tijela. Relikvije svetih šalju jasnu poruku da čovjek nije osuđen na posvemašnje nestajanje nego je, zahvaćen milošću, nositelj klice vječnosti”, istaknuo je fra Vidović.

Kršćani su, kazao je, brižno čuvali relikvije osobito mučenika, onih osoba koje su dale svjedočanstvo za kršćansku vjeru.

Relikvije su znak zdrave kršćanske duhovnosti koja tijelo promatra u otajstvu Božje ljubavi. Kršćanstvo odbija razne oblike pokušaja da se vrijednost daje isključivo duhu, a zanemari tijelo, Božji dar po kojemu se očituje djelo stvaranja i otkupljenja. Naša su tijela obilježena krštenjem i preobražena na novi život. Osjećajući duhovnu povezanost s braćom Svetoga samostana u Asizu, kojima zahvaljujemo na udijeljenoj dobroti, želimo prisutnost relikvija našega svetog utemeljitelja promatrati ponajprije kao poziv svim vjernicima da ga još bolje upoznaju, s njime postanu bliži i po njemu dođu do Isusa Krista”, poručio je fra Vladimir Vidović.

Među onima koji su danas iskazali svoje štovanje sv. Franji Asiškom bili su i Mirna Perić iz Starih Mikanovaca i Marko Marojević iz Vinkovaca.

Suprug i ja smo došli jutros rano da pozdravimo sv. Antu i da dočekamo sv. Franju. Uživamo u ovom događaju punog srca. Nije ovo velika nego prevelika stvar za mene osobno kao i za Vinkovce, za cijelu našu Slavoniju i za Hrvatsku. Dotičući relikviju doživljavate utjehu, ali prije svega otvara vam se nada za sve nas”, kazala je Mirna Perić.

Velik je ovo događaj za svakog vjernika. Osjećam se jako dobro i pun sam emocija nakon ovoga. Puno mi ovo znači i daje mi jako veliku nadu za moju obitelj i moje prijatelje da budemo živi i zdravi i da nam bude bolje. Za to sam se molio, a dotaknuti relikviju neopisiv je osjećaj”, istaknuo je Marko Marojević.

Relikvija sv. Franje Asiškoga u Hrvatsku je iz Asiza stigla prigodom 800. obljetnice serafskog ukazanja Raspetoga Krista molitelju sv. Franji Asiškom na brdu La Verna. Relikvijar sadrži povoj natopljen krvlju iz rana sv. Franje.

U crkvi sv. Antuna Padovanskog relikvija sv. Franje Asiškog danas će biti cijeli dan. Svečanu svetu misu u 19 sati predslavit će fra Vladimir Vidović, a prije toga vjernici su pozvani od 11:30 do 12:30 i od 18 do 19 sati na zajednički molitveni sat pred relikvijom dok je za 17:30 najavljeno predavanje fra Igora Horvata o stigmama sv. Franje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno