22 C
Vinkovci
Utorak, 30. travnja 2024.

Programom za najmlađe počeo 26. memorijal “Andrija Andabak”

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Na Trgu dr. Franje Tuđmana u Nuštru danas uživaju najmlađi u sadržajima koje su za njih pripremili pripadnici Hrvatske vojske, članovi DVD-a Nuštar, Bibliobusna služba Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci i Gradsko kazalište “Joza Ivakić” Vinkovci. Riječ je o programu 26. memorijala “Andrija Andabak” koji je počeo danas, a traje do nedjelje, 8. srpnja, pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

Vojnici i vatrogasci najmlađima su pokazali dio vojne i vatrogasne opreme te organizirali natjecanje, knjižničari su pripremili radionicu, a kazalištarci predstavu Crvenkapica.

Program se nastavlja sutra, 7. srpnja. U 9 sati bit će polaganje vijenaca na Mjesnom groblju u Nuštru, a u 10 misa zadušnica u crkvi Duha Svetoga. U 11 sati je Svečana akademija i izložba “Lica rata” Hrvatskog povijesnog muzeja Zagreb u Domu kulture, a drugi dan obilježavanja završit će okruglim stolom “Protuoklopna borba – protuoklopni vođeni raketni sustavi” u prostorijama DVD-a Nuštar s početkom u 15 sati.


Nedejlja, 8. srpnja, posvećena je sportskim natjecanjima. U 9 sati počinje turnir u praktičnom streljaštvu na Streljani u Nuštru, u 9,30 turnir u stolnom tenisu u dvorani OŠ Zrinskih Nuštar, a u 10 sati malonogometni turnir na stadionu NK “Nosteria” Nuštar.

Nuštarac Andrija Andabak (1956. – 1992.) od prvoga dana uključio se u obranu domovine te je kao vrsni operator na protuoklopnim raketama tipa 9M14 Maljutka izrastao u jednog od najvećih junaka Domovinskoga rata. Priznato mu je uništavanje 32 oklopa, od čega 30 tenkova, a njegovo ime danas nosi priznanje OS RH za uništavanje tri i više oklopa. Poginuo je 7. srpnja 1992. godine u Posavini kada mu je otkriven položaj nakon što je uništio svoj posljednji oklop, T-84. Posmrtno unaprijeđen je u čin bojnika, a potom i pukovnika, odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Spomenicom Domovinskog rata.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno