Hrvatski proizvođači voća i povrća, ali i drugih proizvoda s dodanom vrijednosti započeli su koristiti pogodnosti zajedničkog EU tržišta i mogućnosti da proizvode plasiraju, zasad u Austriji i Sloveniju. Na stranici www.FinotekaDostava.com kupci iz Hrvatske, Slovenije i Austrije na kućni prag mogu naručiti proizvode hrvatskih OPG-ova, a naručeno, svježe i pažljivo upakirano dostavlja se na adrese izravno iz Hrvatske.
“Finotekina specifičnost je što voće i povrće ne skladištimo već funkcioniramo po principu s polja na stol u roku 24 h. To doslovce znači da neko voće ili povrće koje upravo sada raste u nečijem vrtu u Hrvatskoj već sutra je paket s proizvodima dostavljen na kućni prag u Beču, Ljubljani ili npr. Zagrebu“, kaže Hrvoje Kolman vlasnik Finoteka Dostave.
Kolman tako proizvode hrvatskih OPG plasira od 2008., a najpoznatiji je postao prije nekoliko godina kada su preko njegove tražilice ogromne količine neretvanskih mandarina završile diljem Hrvatske kad je uvedena zabrana izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju iz EU.
Dostava je jednako kvalitetna na otocima kao i na kopnu. Svi paketi s voćem i povrćem stižu u roku 24 h od berbe – bilo da ste u Hrvatskoj, Sloveniji ili bilo gdje u Austriji. Tržište Austrije testno rade posljednjih mjeseci, dok su na slovenskom tržištu više od godinu dana. Zasad u Austriju proizvode naših OPG-ova najviše naručuju naši ljudi, iz Hrvatske i drugih država bivše Jugoslavije jer još nemaju uslugu na njemačkom jeziku. Sa Slovenijom je lakše budući da njihovi potrošači razumiju hrvatski, a kako je pakirnica u Čakovcu, puno Slovenaca počelo je koristiti ovu uslugu. Tako se mjesečno u Sloveniju isporuči stotinjak paketa, pakiranja od 40 do 25 kilograma. Ovih dana dobro idu šparoge, a uskoro će krenuti jagode, trešnje i drugo voće i povrće.
Domaći poljoprivrednici dostavljaju svoje proizvode u Finotekinu pakirnicu. Proizvodi se pomno pregledavaju, važu, prema narudžbi upakiraju te isti dan šalju. Poljoprivrednici zaobilaze prekupce, a potrošači hranu nepoznatog podrijetla, GMO, hladnjače, tretiranja hrane ‘kemijom’.