“Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti”

|

- Advertisement -

Tradicijska priredba »Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti« oživjela je sjećanja i upriličila već zaboravljene narodne običaje kada se žito kosilo ručno. Županja je tako bila sva u znaku žetve i žetvenih običaja u Slavoniji.

U programu održanom na imanju »Ilijin i Rezin stan«,  na kojem je ispred Vukovarsko-srijemske županije prisutne pozdravio pročelnik Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju Kruno Šarić, sudjelovali su članovi kulturno-umjetničkih društava i konjogojskih udruga iz županjskog dijela Posavine, kako bi prikazali zajednički rad u žetvi ili nekom drugom zahtjevnijem poslu, na  kojem su u prošlosti sudjelovali i pomagali rođaci, prijatelji i susjedi skupljeni u “mobu”.

Predstavljeni su i strojevi kojima se koristilo u žetvi, stari traktori i levatori kojima se dizao urod u čardake i na tavane, te kose i srpovi, tada jedina oruđa žeteoca  koje su su imali i za koje su znali.

Manifestacija koja se održala u “srcu žetve” prikazala je težak život naših starih, te duboko poštovanje i ljubav prema plodnoj ravnici koja ih je hranila. Žetva je za Slavonce stoljećima bila najvažniji posao. Dobra žetva bila je simbol blagostanja. Bogata slavonska zemlja uvijek je vraćala  ono što su uz blagoslov sijali, a u dobrim godinama , uz druženje i  pjesmu sa nje “skidali”. Posjetitelji priredbe mogli su zasukati rukave i okušati se u žetvenim poslovima, te probati poslove kojima su  njihovi preci s puno truda i teškim radom svojim obiteljima ali i cijeloj zemlji osiguravali kruh naš svagdašnji.

- Advertisement -

Zadnje objave

Plinara istočne Slavonije d.o.o.

Radno vrijeme blagajne Vinkovci-Županja

PON – PET od 7:30 do 14:00h
Besplatni broj za hitne intervencije
od 0 do 24h
0800 304 336

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.