17 C
Vinkovci
Nedjelja, 22. rujna 2024.

Uzvratimo Isusu ljubav koju nam daje

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr
Uz Božić, veliku svetkovinu koju danas slavimo, za prigodnu poruku upitali smo vlč. Filipa Sertića, župnog vikara župa Sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima i Bl. Alojzija Stepinca u Mirkovcima.
Dolazeći među ljude Isus Krist se rodio kao jedan i svatko od nas, poručuje vlč. Filip Sertić. “Unatoč tomu što se kraljevi nose otmjeno, u mekušastim haljinama, sjaju i raskoši, Isus – Kralj svega stvorenja, nastupa jednostavno. Istina je u sebi jednostavna. Nije teška kao dvosmislenost, niti zavodljiva i nejasna kao laž i manipulacija. Istina je u sebi privlačna. Razgolićena, jasna i potpuna”, ističe vlč. Sertić.
Isus je nastupio potpuno kao čovjek i kao Bog. Nema u njemu nejasnoće niti prijevare. Nema na njemu grijeha. “Isus nastupa s jasnoćom i silom. Jer Isus je Sin Boga živoga. Ima autoritet s Neba, od Oca i sve svoje sile i snage troši za donijeti ljudima Boga. To čini trudeći se i mučeći kao svatko od nas. Vlastitim rukama, znojem i krvlju. Pri rođenju, Isus se susreće sa vlastitom krvi, krvi majke, krvi i mukom čovjeka. Ne bježi od činjenice da čovjekov život nije lagodan i ugodan. Čovjek je stvoren na sliku Božju, ali sam i slobodno pada, čini grijeh. Kristovim rođenjem čovjek dobiva priliku ponovno se zagledati u sliku Boga”, ističe vlč. Sertić.
Zato je Isusovo rođenje prilika za ljubav. “Nakon rođenja već je, kao svatko od nas, spreman i na smrt. Jer nije nam ostati ovdje na zemlji. Stoga, poslije ovozemaljskog života i sam Krist, pravi Bog, umire, ali Bog Otac uskrisio je svoga Sina od mrtvih i on, Isus, ustao je na život. To je radost koju dijelimo među sobom. Dolazak Isus Krista, Sina Božjega, među nas ljude, koji se rodio, umro i uskrsnuo za nas. Samo za nas. Iz ljubavi prema nama. I nas zove k sebi”, ističe vlč. Sertić uz poruku:
“Tko sada ne bi poželio prići tom malom Isus u jaslicama i zapitati se: Isuse što si to učinio za nas? Tko si to uistinu ti? Zar si ti stvarno Bog? Lagano pokleknuvši ispred jaslica i odlazimo svojima: obiteljima, kućama, prijateljima. Zapitkujemo: Jesi li vidio/vidjela Isusa, tog malog kralja, kako je malen? A zašto ima toliko ljubavi prema nama? Početak odgovora na pitanje zašto neka bude ljubav. Uzvratimo Isusu ljubav koju nam daje. Uzljubimo i mi njega u Duhu i istini. Uzljubimo i jedni druge. Neka procvjeta zemlja mirom, ljubavi i pravdom.Čestitam Vam Božić i želim sretnu Novu 2020.!”

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno