22 C
Vinkovci
Subota, 21. rujna 2024.

Postaje li PIK Vinkovci dio Osatina grupe

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Fortenova grupa prodala je Ledo za 615 milijuna eura, potvrdili su to jučer iz ove grupacije. S Nomad Foods Limited potpisali su kupoprodajni ugovor za Poslovnu grupu zamrznute hrane, koja se sastoji od društava Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom te nekoliko manjih povezanih društava. Poznato je kako je u sastavu ove grupacije i PIK Vinkovci koji bi mogao doživjeti istu sudbinu. Pričalo se o spajanju triju tvrtki koje su sastavni dio Fortenova grupe te su PIK Belje, VUPIK i PIK Vinkovci trebali postati jedna cjelina. Te priče su stale, ali se zato sve glasnije govori o parcijalnom izdvajanju nekih od tvrtki iz Fortenova grupe, što se vidi upravo po slučaju Leda. Prema pisanju državnih medija, za preuzimanje PIK-a Vinkovci veliki interes iskazalo je više tvrtki s obzirom na to da im je poznato kakvim potencijalima ova tvrtka raspolaže.

Prema saznanjima Večernjeg lista, najveći interes za sada pokazuje Osatina grupa koja bi preuzimanjem PIK-a Vinkovci postala jedna od najvećih poljoprivrednih tvrtki uopće u Hrvatskoj i igrač na poljoprivrednom tržištu u Hrvatskoj i regiji kojega se puno toga pita.

Ova tvrtka, naime, vodeći je proizvođač povrća i voća u Hrvatskoj s godišnjom proizvodnjom od 35.000 tona koje izvozi u 14 zemalja u Europi. Špekulacije oko kupnje PIK-a nisu željeli potvrditi, no, naglašavaju kako je njihov cilj daljnji rast poduzeća temeljen na strateškom usmjerenju na poljoprivredu i prehrambenu industriju. Da u svemu ima istine govori i činjenica kako se radi o tvrtkama čije se poslovanje u mnogo toga preklapa pa se čak i poljoprivredna zemljišta naslanjaju jedno na drugo. Stoga, prevladava mišljenje kako bi ovo bio iznimno dobar poslovni potez ne samo za dvije tvrtke nego i za Vinkovce, ali i za Vukovarsko-srijemsku županiju uopće. Kao prednost Osatina grupe ističe se modernizacija proizvodnje, među prvima u Hrvatskoj razvili su cirkularni tip ekonomije, u čemu i danas prednjače. Otišli su i do te razine da u svojim pogonima proizvode i električnu energiju koju dalje prodaju.

Sigurno je, dakle, ukoliko dođe do preuzimanja, ono će rezultirati većom stabilnosti u poslovanju, sinergiji i u konačnici kvalitetnim investicijskim programom.

No, što bi to značilo za radnike PIK-a Vinkovci, kojih je trenutno oko 300, to je već druga priča. Poznato je, u što smo se uvjerili kroz razgovore s brojnim bivšim radnicima Osatina grupe, kako su radni uvjeti u ovoj tvrtki u najmanju ruku loši po radnike. Bilo je tu svega, od prijava i fizičkih obračuna, do ucjena. Sve je to rezultiralo brojnim odlascima ljudi s čime je ova tvrtka često suočena. Inače, PIK Vinkovci tvrtka je koja raspolaže s oko 6.000 hektara zemlje, skladišnim kapacitetima od 86.800 tona, farmama svinja, junadi, hladnjačom, pakirnicom. Direktorica Korporativnih komunikacija Fortenova grupe Anja Linić Sikavica za Večernji list je izjavila kako poljoprivredne kompanije Fortenova grupe, kao i ključne operativne kompanije u segmentima maloprodaje i prehrane, drže vodeće tržišne pozicije na svim tržištima na kojima posluju i zapošljavaju vrlo talentirane ljude. Stoga, kaže, ne iznenađuje da njihovi biznisi, uključujući poljoprivredne kompanije, privlače velik interes i ponude potencijalnih investitora već dugi niz godina.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno