13 C
Vinkovci
Subota, 21. rujna 2024.

Blagoslov polja i posveta konja na Borincima

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Manifestacija “Od Đurđeva do Markova” koja se u organizaciji udruge “Naši Borinci”, a uz potporu grada Vinkovaca, održava već sedmu godinu za redom oživljava davne običaje vezane uz dolazak proljeća i početak radova u polju. Ova, inače trodnevna manifestacija, ovo godine je zbog vremenskih neprilika održana u jednom danu. Danas su tako, na blagdan sv. Marka, blagoslovljeni konji, konjanici i konjske zaprege, ali i polja.

“U udruzi se brinemo o Borincima, želimo da se čuje za naše naselje, da se ne zaborave ovi stari običaji koji su nekada bili dio naše svakodnevice. Udruga je i nastala upravo na temelju običaja blagoslova konja i polja. U Borincima se radi, sve je raskopano, nekoliko poslova je u tijeku u isto vrijeme. To znači da ćemo napokon dobiti sve ono što godinama čekamo, ceste, kanalizaciju i što je najvažnije, brži i kraći put do grada preko nadvožnjaka”, ističe Vlado Varga, predsjednik udruge Naši Borinci.

Inače, kapelu Uzašašća Gospodnjega na Draganovcima u vinkovačkom prigradskom naselju i izletištu Borinci, koja se u povijesnim zapisima spominje još u 18. stoljeću kao “drvena kapela u vinkovačkim vinogradima”, obnovili su Povijesno i športsko društvo “Hrvatski sokol” Vinkovci, udruge Naši Borinci i “Vinkovački šokačaki rodovi” te Župa Presvetoga Srca Isusova.

Zahvaljujući udruzi Naši Borinci manifestacija “Od Đurđeva do Markova” ne samo da je ponovo oživjela davne običaje vezane uz dolazak proljeća i početak radova u polju nego je postala i tradicionalni događaj kojim u Vinkovcima slavimo dolazak lijepog vremena i toplijih dana. Vrijeme nas je ovoga puta poslužilo i danas imamo priliku zajedno uživati u prekrasnom krajoliku Borinaca, naravno, uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Zazvali smo danas blagoslov naših svetaca da nas čuvaju od svih nedaća pa i od korone, pošasti modernog doba”, rekao je ovom prigodom gradonačelnik Ivan Bosančić koji tradicionalno svake godine sudjeluje na svim događanjima u sklopu ove manifestacije.

Gost na današnjem blagoslovu konja i polja bio je i upravitelj Uprave šuma Podružnice Vinkovci Damir Dekanić koji je manifestaciji nazočio na poziv prijatelja s Borinaca.

“Ovo je prekrasna zamisao koja je polako postala tradicionalna. Ljudi su nekada od Boga zazivali pomoć i zaštitu za svoje životinje i njive koje su im život značile. I danas moramo biti svjesni koliko smo mali i koliko nam je potreban Božja pomoć, premda to često zaboravljamo”, poručio je Dekanić.

Zanimljivo je da se ime naselja Draganovci spominje još u srednjem vijeku kao područno selo koje je pripadalo obližnjem naselju Sveti Ilija, kako su se u to doba zvali današnji Vinkovci. U vrijeme vladavine Turaka mještani Draganovaca preselili su se u Vinkovce ali su i dalje nastavili dolaziti u kapelu, koja je nakon II. svjetskog rata zaboravljena te je bila propala i zapuštena.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno