24 C
Vinkovci
Utorak, 30. travnja 2024.

Na raspravu upućen novi Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Vlada Republike Hrvatske s današnje sjednice na raspravu Hrvatskom saboru uputila je novi Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, koji bi 25 godina nakon završetka Domovinskog rata, trebao donijeti odgovarajući zakonski okvir za civilne stradalnike iz Domovinskog rata. Time bi se ispravio dugogodišnji neadekvatni pristup prema civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata.

Zakon jasno definira tko su civilni stradalnici iz Domovinskog rata, a prava iz ovog Zakona, ističe se iz Vlade, neće moći ostvariti pripadnici, pomagači ili suradnici neprijateljskih vojnih i paravojnih formacija, koji su sudjelovali u oružanoj agresiji na Republiku Hrvatsku, kao ni članovi njihovih obitelji temeljem njihova stradavanja, o čemu se dosta spekuliralo u javnosti.


Pored jasnog definiranja pojma civilnog stradalnika iz Domovinskog rata, ovaj Zakon, tumače iz Vlade, obuhvatit će i civile stradale uslijed eksplozije minsko-eksplozivnih sredstava ili uporabe vatrenog oružja u razdoblju od 17. kolovoza 1990. godine do 30. lipnja 1996. godine, omogućit će i ostvarivanje prava članova obitelji i prije proglašenja nestale osobe umrlom, otvorit će se rok za priznavanje statusa civilnog invalida iz Domovinskog rata po osnovi bolesti, ublažit će se uvjeti za ostvarivanje prava na obiteljsku invalidninu, ustrojit će se i Evidencija civilnih stradalnika, koja neće biti javna, već će se koristiti za službene potrebe, a predviđene su i mjere za poboljšanje socioekonomskog položaja korisnika.

Prema navodima saborskog Odbora za ratne veterane prema postojećem zakonu prava trenutno ostvaruju 1.884 civilna stradalnika iz Domovinskog rata te 145 članova obitelji poginulih civila i unatoč brojnim izmjenama zakona i dalje mnogi nisu obuhvaćeni, a prava nisu prilagođena njihovim potrebama. Procijenjeni broj novih korisnika statusnih prava temeljem novoga zakona je oko 2500, a u državnom proračunu osigurana su i sredstva za provedbu tog zakona. Za 2021. godinu osigurano je dodatnih 30 milijuna kuna, za 2022. godinu 40 milijuna kuna, a za 2023. godinu 60 milijuna kuna

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno